Predstavnici UG “Bjelava” će predložiti da Skupština Općine Foča usvoji Deklaraciju: Općina protiv izgradnje malih hidroelektrana

Građani Foče će u četvrtak, 1. oktobra prisustvovati sjednici Skupštine Općine Foča na kojoj će dobiti priliku da iskažu svoju zabrinutost povodom gradnje mini hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala Bjelava i Velika Bjelava i planirane izgradnje mHE na rijekama općine Foča, saopćeno je iz Udruženja građana “Bjelava” iz Foče.

Nezadovoljni građani Foče će na mirnom protestu s početkom u 9.00 sati i svojim performansima prije i za vrijeme trajanja sjednice ukazati na sve nepravilnosti i propuste u slučaju izgradnje mHE na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava.

Građani Foče u svom obraćanju pred Skupštinom Općine Foča žele da iskažu nezadovoljstvo i radovima na izgradnji mHE na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava koji se izvode bez potrebne dokumentacije, a koja bez obzira na neregularnosti, nisu ni u jednom trenutku zaustavljena, poručili su iz Udruženja građana “Bjelava”.

Iz tog udruženja ističu da “prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Općine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča”.

– U navedenom mišljenju je jasno iskazana primjedba na gradnju planiranih mHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, a investitor nije dostavio studiju sa uvažavanjem svih uslova iz tog mišljenja, navodi se u saopćenju.

Predstavnici UG “Bjelava” će predložiti da Skupština Općine Foča usvoji Deklaraciju: Općina protiv izgradnje malih hidroelektrana. Tekst Deklaracije je u skladu sa Arhuskom konvencijom usvojenom 25. juna 1998. godine i Deklaracijom o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana koja je usvojena 28. septembra 2019., kao i odlukama o moratorijumu na gradnju mHE koje usvajaju općine u našoj blizini, poručili su iz Udruženja građana “Bjelava” Foča.

Izvor:Fokus

Komentari

komentara