15.5 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHŠto se Cikotića tiče, sinoć su se na Ilidži potukle „dvije grupe...

Što se Cikotića tiče, sinoć su se na Ilidži potukle „dvije grupe turista, a jedan je ubijen“…

Nakon jučerašnjeg nasilja, više niko u BiH nema dilemu da je migrantska kriza, uz sistemsku korupciju, jedna od najvećih prijetnji po sigurnost građana

„Potukle se dvije grupe turista na Ilidži, jedan od njih smrtno stradao“, „Uhapšena dvojica turista, osumnjičeni za ubistvo“, „Građani šokirani nasiljem turista na Ilidži“…

Ovako bi izgledali naslovi koji od sinoć uznemiravaju građane Sarajeva iz ugla ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića (SDA) i njegovog šefa u izvršnoj vlasti Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH.

Naime, nakon jučerašnjeg nasilja, više niko u Bosni i Hercegovini nema dilemu da je migrantska kriza, uz sistemsku korupciju, jedna od najvećih prijetnji po sigurnost građana. Činjenica da je žrtva nasilja jedan od migranata niti na jedan način ne umanjuje šokantnost događaja u kojem se krv prolijeva u sred dana u naseljenom mjestu, naočigled svih koji su se tu zatekli.

Lokalna je policija u Sarajevu reagirala brzo, pronašla osumnjičene, ali nažalost to neće umanjiti uznemirenost građana koji svakodnevno gledaju migrante na ulicama, mnogi strahujući da će biti meta ili svjedok nasilja. Ova se zemlja teško izborila za mir i sigurnost. U vrijeme kada se bori sa pandemijom koronavirusa, migrantska kriza dodatno izluđuje stanovništvo.

Za to vrijeme, najodgovornije osobe, vjerovatno, savjetovani od samoproglašenih spin majstora, svojim izjavama samo iritiraju i pokazuju da ne shvataju ozbiljnost situacije, a diplomatske aktivnosti kojima se tobože posvećuju dolaze prekasno.

Građani tuzlanskih, bihaćkih, kladuških, sarajevski i drugih naselja gotovo svakodnevno, posebno noću gledaju tuče, napade, sukobe, koji ulijevaju strah u kosti.

Pala je mrtva glava. U Sarajevu. Ako to nije alarm za uzbunu, onda šta jeste.

Izvor:Avaz

spot_img