Stručnjaci za njegu sobnog bilja slažu se da bi sobne biljke trebalo zalijevati ujutro. Ako to činite na večer, biljke će cijelu noć biti vlažne što je plodno tlo za nakupljanje nametnika

Svaka sobna biljka treba određenu količinu vode kod zalijevanja, no nije svejedno ni kada ih zalijevate, upozoravaju stručnjaci. 

Obično je bolje sobne biljke zalijevati ujutro

Stručnjaci se slažu oko toga da je biljke najbolje zalijevati ujutro, posebno tijekom ljetnih mjeseci, zbog visokih temperatura. To će omogućiti biljci da upije vodu prije nego što postane prevruća (što može uzrokovati prebrzo isparavanje vode) i potamni.

Biljka koja je još uvijek mokra kad padne noć ostat će vlažna dok se sunce opet ne pojavi, što bi moglo postati plodno tlo za naseljavanje nametnika.

Obratite posebnu pažnju na zalijevanje biljaka na prozorima okrenutima prema jugu, koji obično imaju puno izravnog sunca. Kad je sunčeva svjetlost nešto slabija, zalijevanje postaje nešto manje važno, odnosno trebate se prilagoditi sezoni, jer se tako mijenja i potreba biljaka za vodom. 

 Mijenjajte navike ovisno o sezoni

Kako sunčeva svjetlost u jesen i tijekom zime postane manje dostupna i temperature padaju, biljke prilagođavaju i svoj rast tome, kaže Maria Failla voditeljica radijske emisije ‘Bloom and Grow’. 

– Svako jutro prije nego što sjednete za računalo i primite se posla, pogledajte svoje biljke, provjerite kako rastu i je li im potrebno doliti vode. Provjerite da na lišću nema štetnika ili mrlja, jer što prije primijetite problem i riješite ga, biljke će biti zdravije – dodaje.

A njega biljaka svaki dan u isto vrijeme pomoći će da steknete naviku zbog koje se neće dogoditi da ih zaboravite zaliti, donosi MindBodyGreen.  

Izvor:24sata

Komentari

komentara