6.8 C
Travnik
Četvrtak, 28 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHRijedak primjer: Panj starog hrasta, izvučen iz Vrbasa, postaje fontana

Rijedak primjer: Panj starog hrasta, izvučen iz Vrbasa, postaje fontana

U neposrednoj blizini staroga hrasta na Senjaku u Bosanskoj Gradišci uskoro će nići novi park s botaničkom baštom i fontanom kakve neće biti u cijelom regionu. Riječ je o fontani od drveta, od abonosa crnog hrasta. Diplomirani inžinjer šumarstva Tomislav Kovačević kaže da se radi o rijetkom primjerku drveta.

Botanička bašta

– Ovo mjesto nekada je bilo poznato po hrastovima lužnjacima. Jedan je još u životu te je zaštićen. Pedesetak metara od starog hrasta gradimo park s botaničkom baštom i fontanom od abonosa crnog hrasta. Radi se o ogromnom panju s korijenom izvađenim iz rijeke Vrbas, koji je obrađen i djeluje zaista fascinantno. Na taj način odajemo počast hrastu kao plemenitom drvetu, koji je nekada ovdje bio dominantan – rekao je Kovačević. 

Čitav projekt odvija se na inicijativu Gradske uprave Bosanska Gradiška i uz angažman Zavičajnog muzeja, Turističke organizacije, Šumskog gazdinstva i KP „Vodovod“.

Hemijska reakcija

Hrastov abonos je drvo odležalo u zemlji gdje je dugo godina bilo izloženo procesu humifikacije pod utjecajem vode tekućice. Drvo abonosa hrasta je crne boje, što je posljedica međusobne hemijske reakcije trijeslovine u drvetu i željeza u vodi. 

Veći dio radova oko fontane bit će odrađen u ovom mjesecu. Izgradnja parka s fontanom obradovala je mještane Senjaka svih generacija.

Izvor:Avaz

spot_img