Aktivan i radni vikend je maksimalno iskorišten za predavanja instruktora i kandidata za instruktore, te praktične vježbe i simulaciju akcije potrage i spašavanja.

Proteklog je vikenda u organizaciji Gorske službe spašavanja FBIH, u sklopu Ljetnog tečaja, nastavljen ciklus obuke koji je ranije bio privremeno obustavljen usljed pogoršanja stanja sa epidemijom virusa Covid 19. Kako je obuka provedena na lokalitetu Jajca, Gorska služba spašavanja Stanica Jajce se pobrinula za domaćinsku atmosferu i ručak, a organizator za primjenu i poštovanje svih epidemioloških preporuka i mjera zaštite od zaraze virusom Covid 19.

Ljetni osnovni tečaj - Gorske službe spašavanja FBiH - gss

Aktivan i radni vikend je maksimalno iskorišten za predavanja instruktora i kandidata za instruktore, te praktične vježbe i simulaciju akcije potrage i spašavanja. 26 sudionika i sudionica obuke iz Stanica Sarajevo, Visoko, Zenica, Zavidovići, Jajce, Bihać i Brčko je, kroz simulaciju tri akcije spašavanja unesrećenih, imalo priliku da stekne značajno iskustvo i usvoji potrebna znanja za spašavanje i potrage na nepristupačnim terenima u ljetnim uvjetima sa svim potrebnim elementima. Tom prilikom primjenjivana su ranije usvojena znanja upotrebe tehničke opreme, pomagala, GPS tehnologije i aplikacija.

Ljetni osnovni tečaj - Gorske službe spašavanja FBiH - gss

Kroz vježbe rađeni su sustavi spašavanja i transporta u otezanim uvjetima pa i noću, izrada tirolske priječnice i prilagođenog transporta. Simulirane su različite situacije i isprobavane različite uloge u procesu akcije predvođenja, timskog djelovanja pod komandom, izrade sidrišta, te transportiranja unesrećenog. Sudionici i sudionice Ljetnog tečaja su imali priliku uvjeriti se koliko su u Službi gorskog spašavanja potrebna znanja i psihofizička spremnost, te da se to radi dobrovoljno, odgovorno, srčano i predano.

Ljetni osnovni tečaj - Gorske službe spašavanja FBiH - gss

Zadnji vikend ove obuke planiran je u Zavidovićima 26. i 27. rujna gdje će tečajci imati priliku da, kroz pismene i praktične ispite, pokažu stečeno znanje, vještine i zrelost da dobiju status pripravnika pri Gorskoj službi spašavanja, priopćeno je na službenoj stranici GSS-a FBiH.

Ljetni osnovni tečaj - Gorske službe spašavanja FBiH - gss

Izvor:Bljesak

Komentari

komentara