Nadam se da će arheološka istraživanja na lokaciji Markov kamen, u blizini sela Radinovići kod Zenice, početi za desetak dana. Kazao nam je ovo arheolog Edin Bujak, koji će raditi na ovom projektu.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.410.0_en.html#goog_1843821245Volume 0% 

Uklesani križ

Markov kamen je planinski vrh na 1.099 metara nadmorske visine, a to je naziv i za kameni nadgrobnik s uklesanim križem. 

– Očekivanja su uvijek velika, a stvarnost je nešto drugo. Riječ je o jednoj srednjovjekovnoj nekropoli na kojoj se nalazi srednjovjekovna krstača karakteristična za područje srednje Bosne. Ono što je interesantno jeste da se za ovaj lokalitet vežu mnoge priče, predaje i legende koje smo htjeli da potvrdimo – rekao je Bujak.

Dodaje da je lokalitet posebno interesantan jer se nalazi na sakralnom prostoru, odnosno u blizini poznatog dovišta Lastavica.

– Ona se, također, prema nekim predajama, veže za srednji vijek, a možda je vezana i za lokaciju Markovog kamena. Tu se nalazi jedan manji brežuljak, pa bismo željeli da provjerimo nalaze li se tu groblje, objekt, neka vrsta srednjovjekovne crkve ili slično – kazao je Bujak.

Ukoliko dođe do pronalaska grobova, Bujak ističe kako bi time saznali nešto o životu ljudi iz srednjeg vijeka na području Zenice i srednje Bosne.

– Ako pronađemo skeletne ostatke, nadam se da ćemo napraviti i DNK analize, analize radioaktivnog ugljika, odnosno odrediti starost kako bismo konačno riješili pitanje šta se tačno nalazi na tom lokalitetu – istakao je Bujak.

Zaštita i promocija

Otkrivanje bilo kakvih ostataka na tom lokalitetu dovelo bi do obogaćivanja saznanja o srednjem vijeku ili drugom periodu. 

– To se svakako poklapa s ciljevima lokalne zajednice da tu kompletnu lokaciju urede i iskoriste znatno bolje i da se ta lokacija zapravo može iskorištavati u turističke i edukativne svrhe, što ona svakako zaslužuje. Sam taj stećak zaista je prelijep reprezent bosanskog srednjovjekovlja koji do sada i nije bio najbolje zaštićen. Nadam se da će mu se u budućnosti puno više posvećivati pažnja. I njemu i drugim spomenicima i da ćemo ovu lokaciju promovirati i otvoriti ka javnosti – zaključuje Bujak.

Brojne legende

Za Markov kamen vežu se brojne legende, koje se prenose s koljena na koljeno. Stariji mještani sela Radinovići tvrde da su se prije 40-50 godina mogli golim okom vidjeti ostaci crkve na brežuljku, kao i nešto dalje ostaci grobova.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara