3.3 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKuća od kamena privlači brojne turiste

Kuća od kamena privlači brojne turiste

Smještena u podnožju planine Fafe u sjevernom Portugalu, Casa do Penedo može se svrstati među najčudnije građevine svijeta. Ova kuća, izgrađena 1974. godine, savršeno se uklapa u planinski krajolik zahvaljujući neobičnoj ideji graditelja da kuću smjesti između četiri masivne stijene.

Bila vikendica

Kuća je prvobitno služila vlasnicima kao vikendica, a sada je uz plaćene obilaske svakome omogućeno da zaviri u unutrašnjost ove neobične građevine. Inspiracija za dizajn kuće javila se tokom posjete vlasnika ovom predjelu. 

Kuće grije na kamin, a ima i vanjski bazen

Neobične stijene u podnožju planine privukle su njegovu pažnju i dale mu ideju da izgradi porodično utočište između njih.

Dva sprata

Prigodno nazvana Kuća od kamena, građevina na savršen način spaja djela prirode i čovjeka. Zidovi su izgrađeni od portugalskog granita koji se tradicionalno koristi kao građevinski materijal za lokalne objekte. Dvospratna kuća, koja kao da je iskočila iz crtanog filma o porodici Flinston, privlačila je pažnju lokalnog stanovništva kao i turista od trenutka kada je izgrađena. 

Međutim, ta pažnja je imala i negativne posljedice jer su se vlasnici u više navrata suočavali s vandalizmom i provalama. Nakon neželjenih upada, kuća je opremljena neprobojnim staklima, a vrata osigurana čeličnim rešetkama. Kuća se grije na kamin, dok za rashlađivanje vlasnicima i posjetiocima na raspolaganju je i vanjski bazen.

Izvor:Avaz

spot_img