Jutarnja rutina i male navike koje imamo puno su bitnije za ostatak dana nego što mnogi misle. Često čujemo kako bi bilo dobro ustati malo ranije, pa izdvojiti vrijeme za sebe i uživati u zdravom i hranjivom doručku, ali i popiti neki napitak koji će nas pokrenuti. Najčešće ljudi posegnu za kavom, ali i za mnogim ‘in’ napitcima poput vode s limunom, a evo što o tome misle stručnjaci. Ono što bi svakako trebalo napraviti je popiti čašu vode, čak i ako niste žedni ili ako niste fan ispijanja jutarnjeg napitka.  To je ono što je vašem tijelu najpotrebnije da se rehidrira nakon noćnog sna, tvrdi nutricionistica Vicki Shanta Retelny. Kada su u pitanju ne toliko zdravi napitci, mnogi stručnjaci složili su se oko jedne stvari – nemojte pratiti trendove! Jedan od tih koje ne preporučuju je dodavanje maslaca ili kokosovog ulja u kavu. Iako pobornici keto dijete prakticiraju ovu naviku, dijetetičarka dr. Rush je rekla da to definitivno nije zdravo. “Uz to, niti jedno istraživanje nije dokazalo niti da je to način na koji ćete lakše izgubiti kilograme.” Nutricionistica Karen Ansel rekla je za HuffPost da nikako ne preporučuje da dan započnete sa slatkim, visoko prerađenim pićem poput soka. Možda ćete dobiti nalet energije, ali to će kratko trajati – vrlo brzo osjećat ćete se umorno.

Još jedna stvar s kojom se ne slažu je da se ujutro piju energetska pića. “Mnoga energetska pića sadrže puno kofeina u sebi, pa ako popijete jedno ujutro, morate biti izuzetno oprezni oko unosa kofeina tijekom ostatka dana”, rekla je nutricionistica Amy Gorin. Voda s limunom u zadnje vrijeme jako je popularna. Obično se pije topla, na prazan želudac, ali stručnjaci kažu da nema nikakva ‘magična’ svojstva niti djelovanje. Ako se netko ne može natjerati piti običnu vodu može dodati malo limuna. Ono s čim nikako ne možete pogriješiti je čaj.

Nutricionist Toby Smithson još od djetinjstva svakodnevno pije čaj jer boluje od dijabetesa, a mnoga istraživanja su pokazala da ga liječiti ili barem ublažiti može pijenje čaja. “Čini se da polifenoli u čaju utječu na aktivnost inzulina, a ostale prednosti uključuju poboljšanu osjetljivost na inzulin, održavanje zdravog krvnog tlaka, smanjenje rizika od srčanih bolesti i smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2”, rekao je.

Najbolji izbor je zeleni čaj jer ima puno antioksidansa. Omiljeni napitak mnogima je ipak kava, a kako tvrde nutricionisti, dobar je odabir. “Ako želite nešto što pomaže kod jutarnjeg odlaska na zahod, ova rutina čini čuda za mene: prvo popijem čašu vode, a zatim šalicu kave”,  kaže Frankeny. Ono na što trebate paziti je količina kofeina koju unosite tijekom dana. Slobodno posegnite za kavom kada vas čeka puno obaveza tijekom dana, a večer prije ste dugo ostali budni.

Izvor:Vecernji.hr

Komentari

komentara