Leteće lignje viđene kod Visa, a koća ih ulovila kod Korčule. Ova vrsta obično obitava u tropskim i umjerenim oceanskim vodama, a njihova pojava u Jadranu izuzetno je rijetka te je ovo još jedan dokaz globalnog zagrijavanja

Proteklih dana na području Visa, iznad površine mora, u letu su primijećeni leteći lignjuni, točnije vrsta lignjavac (Ommastrephes bartramii), piše Podvodni.hr ističući kako je riječ o iznimno rijetkoj pojavi u Jadranskom moru. Ova posljednja viđenja u viškom akvatoriju nisu dokumentirana fotografijama, no zato je nakon nekoliko dana šest primjeraka letećih lignjuna završilo u mreži jedne koćarice.

Hrvati vrstu zovu – lignjavac Ulovljeni su u Korčulanskom kanalu, a od ribara su oni stigli u ruke Rina Stanića, voditelja uzgoja tune u tvrtki Sardina d.o.o. na Braču. Rino provjerava ulov koji će završiti kao hrana tunama te je odmah uočio i ono neuobičajeno – mlade lignjavce. Fotografije je objavio na Facebook stranici koja okuplja zaljubljenike u jadranske mekušce.

Leteće lignje | Autor : Rino Stanić/Facebook

Ulov je ostvaren 1,7 Nm sjeverozapadno od hridi Lukavci, Korčulanski kanal. Ulovila ga je posada plivarice M/B ‘Davorin’. Ukupno sam pronašao šest komada, dužina plašta kod najvećeg primjerka iznosi 11,7 cm. Hrvatski naziv za ovu vrstu je lignjavac. Inače radi se o letećoj lignji koja obično obitava u suptropskim i umjerenim oceanskim vodama. Nisam siguran jesu li kod nas uopće zabilježeni nalazi ovako malih primjeraka lignjavaca. U svakom slučaju globalno zatopljenje uzima maha. Prošle godine pronašao sam bobuljka, a sada lignjavca“, napisao je Rino Stanić uz fotografije. Lignjavac, dok je manjeg rasta, iskače iz mora poput ribe poletuše te uz pomoć posebne kožice na krakovima i svojih peraja u zraku može prijeći, u jednom takvom iskakanju, i do 30 metara. Obično ih se može vidjeti kako lete u skupinama i to ispred bržih brodova. Kad sazru, zbog svoje težine, više ne mogu „letjeti“.

Izvor:Vecernji

Komentari

komentara