10.2 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHBh. matematičari ostvarili historijski uspjeh na Internacionalnoj olimpijadi

Bh. matematičari ostvarili historijski uspjeh na Internacionalnoj olimpijadi

Učenici iz Bosne i Hercegovine ostvarili su historijski uspjeh na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi osvojivši pet bronzanih medalja

Olimpijada je održana, umjesto u St. Petersburgu, online od 19. do 28. septembra. Organizatori su putem videolinka nadzirali takmičare iz svih zemalaj tokom izrade testa.

“To je historijski rezultat za našu zemlju na najprestižnijem svjetskom matematičkom takmičenju za učenike srednjih škola od 1993. godine od kada BiH na IMO, jer nikada za prethodnih 27 godina (od nezavisnosti Bosne i Hercegovine) naša ekipa nije osvojila toliki broj medalja”, kazali su iz sarajevske Druge gimnazije.

Bronzane medalje su osvojili Marko Vučić (Gimnazija Banja Luka), Faik Tahirović (Druga gimnazija Sarajevo), Boris Stanković (Druga gimnazija Sarajevo), Jovan Vuković (Gimnazija Banja Luka) i Dejan Stanković (SŠC Foča). Šesti član ekipe Marko Jojić (Gimnazija Banja Luka) je osvojio pohvalu. Lideri ekipe bili su Bojan Pažin i Admir Beširević, a ekipa je pripreme za Olimpijadu imala na Ljetnom kampu za nadarene matematičare u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.- Oglašavanje –

Nakon ovog uspjeha naše bronzane momke 1. novembra očekuje još i Balkanska matematička olimpijada. Na prošlogodišnjoj Balkanijadi Boris je osvojio srebro, dok su se Dejan i Marko Jojić okitili bronzama, a ostatku ekipe će ovo biti prvo učešće na tom takmičenju.

“Rezultati ove Olimpijade bili su historijski i posebno sjajni za Drugu gimnaziju Sarajevo i Gimnaziju Banja Luka, dvije škole koje su i na prethodnom Državnom takmičenju bile najuspješnije. Ove medalje su donijele posebnu radost svima u Drugoj gimnaziji Sarajevo, koja ponovo blješti svojim punim sjajem, jer se medalja sa najveće matematičke olimpijade čekala još od 2010. kad je bronzu iz Kazahstana donio upravo jedan od lidera ekipe Admir Beširević. Boris i Faik su napokon prekinuli to čekanje”, kazali su iz Druge gimnazije Sarajevo.

Iz Druge gimnazije Sarajevo su istaknuli kako su ponosni na svoje učenike i rezultate koji su došli kao plod prije svega vrijednog rada učenika, ali i sjajne atmosfere koja se stvorila u školi čemu je u mnogome doprinio Klub matematike u školi.

“Ovi sjajni mladi ljudi zaista daju nadu u bolju budućnost”, poručili su iz ove sarajevske škole.

spot_img