0.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaMagazinMoćna bobica :Ova biljka je prirodni antibiotik,čuva bubrege i spječava nastanak karcinoma

Moćna bobica :Ova biljka je prirodni antibiotik,čuva bubrege i spječava nastanak karcinoma

Ova biljka oslobodiće vas velikog broja neprijatnosti koje sa sobom nose infekcije urinarnog trakta i problemi sa bubrezima, a sprječiće i nastanak mnogih drugih zdravstvenih problema, na sasvim prirodan način.

Brusnica je prirodni antibiotik, jer sprječava prijanjanje bakterija za zidove sluznica u organizmu. Naročito je popularna za sprječavanje vraćanja infekcija u urinarnom traktu. Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali dio bakterija se “sakrije” u zidove mokraćne bešike i po prestanku uzimanja antibiotika, nastave da se šire po urinarnom traktu.

Koristi se kod urinarnih infekcija, a potvrđeno je njeno izuzetno dejstvo protiv ešerihije koli i drugih patogenih bakterija koje izazivaju infekcije u mokraćnim putevima.

Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprječava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih sudova, ateroskleroze (suženja krvnih sudova), komplikacija dijabetesa. Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osvježenje ili za grickanje, a posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih sudova.

Kako djeluje brusnica?

Brusnica sadrži proantocijanidine koji “opkoljavaju” bakteriju ešerihiju koli i sprječavaju njeno nastanjivanje na zid mokraćne bešike i mokraćnih puteva. Djeluje i na druge patogene urinarnog trakta (Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis).

Komponente ploda brusnice također sprječavaju prijanjanje Helicobacter pylori na zid želudačne sluznice. Helikobakterija je izazivač čira na želucu. Brusnica sadrži i moćne antioksidanse, koji štite ćelije organizma od oštećenja. Postoje i istraživanja o efektima brusnice na sprječavanje nastanka ćelija raka i njihovog širenja po organizmu, kod raka dojke i debelog crijeva.

Šta kažu naučna istraživanja?

Efikasnost brusnice u tretmanu urinarnih infekcija je potvrđena, a dokazano je da sprječava pričvršćivanje bakterija za zidove mokraćne bešike. Brusnica pokazuje antibakterijsko dejstvo protiv gotovo svih vrsta bakterija koje napadaju urinarni trakt.

Kako se uzima brusnica?

Koriste se plodovi (svježi ili osušeni), čaj, sok, sirup, koncentrat, kapsule. Zbog veće količine vitamina C brusnica ima kiselkast ukus. Tečni oblici se koriste u zavisnosti od koncentracije, od nekoliko kašika (koncentrat) do nekoliko decilitara na dan (sok). Može se koristiti i preventivno, kod osoba koje su sklone ponovljenim urinarnim infekcijama.

Izvor:Hayat.ba

spot_img