Nakon jednodnevnog prekida rada u RMU Zenica, rudari druge smjene danas su ponovo ušli u jamske pogone te obnovili proizvodnju u zeničkim rudnicima – potvrdio je predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

On napominje da su dobili obavijest da je iz vladajućeg društva JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovene prema Vladi Federacije BiH upućen zahtjev za produljenje ugovora o radu za 74 rudara, kojima su jučer istekli ugovori na određeno vrijeme.

Dobili smo obavijest da je upućen zahtjev te da će ga Vlada FBiH i podržati, a onda će EPBiH i naša uprava rješavati pitanje deblokade računa, koji je u petak blokiran zbog duga za PDV u iznosu  906.000 KM.

Ako suglasnost stigne sutra, računamo da bi ovih 74 radnika već u petak mogli ponovo početi raditi. Do tada će kolege raditi koliko mogu sa postojećim kadrom, kaže Vardo.

Najavljuje da će suglasnost Vlade FBiH sutra dobiti i 40-ak rudara, za koje je zahtjev za produženje ugovora o radu upućen u siječnju i veljači ove godine. Suglasnost Vlade FBiH, ističe Vardo, sutra bi trebala stići za nastavak angažmana za ukupno 113 zeničkih rudara.

Komentari

komentara