Grožđe sadrži vitamine A, B, C i E, zatim minerale kao što je natrijum, fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum i flora, tu je i jabučna, vinska i limunska kiselina.

Osim toga, grožđe, a posebno njegove koštice, bogato je i polifenolima, antioksidansima koji su savršeni borci protiv slobodnih radikala koji uništavaju ćelije naše kože i najodgovorniji su za njeno starenje.

Štiti kožu

Polifenoli, zbog kojih je uostalom grožđe i ušlo na velika vrata u svijet kozmetike, djeluju kao svojevrsni štit koji čuva kožu od štetnih uticaja iz okoline, znatno usporavajući prirodni proces starenja.

Polifenoli u kom-binaciji sa ostalim sastojcima prijaju svim tipovima kože. Utiču na cirkulaciju, čuvaju prirodnu elastičnost i vlažnost kože pa je tako čine nježnom i svježom. Uspješno usporavaju i brišu prve znakove starenja na mladoj koži i znatno usporavaju starenje i vidljivo jačaju, zatežu i osvježavaju zrelu kožu. Sastojci iz grožđa prijaju i koži koja nije čista, jer djeluju dezinfekcijski i uspješno čiste i sužavaju pore.

Njeguje i iznutra

Osim spolja, preparatima na bazi sastojaka dobijenih iz grožđa na ljepotu kože, ali i zdravlje cijelog organizma može da se djeluje i iznutra, ako jedete grožđe ili pijete svježe iscjeđen sok. Sastojci grožđa pozitivno djeluju na varenje, srce, krvotok i nervni sistem i podižu odbrambene mehanizme cijelog organizma. A zahvaljujući činjenici da 100 gr grožđa sadrži samo oko 0,3 g masnoće i 73 kcal, ono je savršeno i za postizanje još jednog aspekta ljepote – idealne težine.

Tonik

Za učvršćivanje i osvježavanje kože, bez obzira na godine, pripremite tonik za lice od dvije šake zrna gro-žđa kojima ste prethodno skinuli ljusku, a zatim zrna izmiksali u multipraktiku. Tonikom natopite lice, a poslije 10 minuta isperite mlakom vodom.

Piling

Da bi vaše lice ponovno zasijalo, pripremite piling kojim ćete uspješno da odstranite mrtve ćelije, bez obzira na tip vaše kože. Pomješajte pet-sedam zgnječenih zrna grožđa sa jednom supenom kašikom pšeničnih mekinja i malo soka od grožđa. Piling kružnim pokretima nanesite na lice i zatim dobro isperite mlakom vodom. Ako imate nečistu kožu, zgnječite šaku zrna i pomješajte ih s jednom supenom kašikom zobenih pahuljica. Masu nanesite na lice, držite 15 minuta i zatim isperite mlakom vodom.

Izvor:Hayat.ba

Komentari

komentara