Oduvijek poznata kao bastion diskrecije i sigurnog bankarstva, Švicarska će uskoro svjetskim bogatašima ponuditi još jedan izbor za pohranjivanje njihove vrijedne imovine: pećine u alpskim stijenama, po početnoj cijeni od 500.000 dolara.

Ideja je potekla od preduzetnika u centralnom dijelu Švicarske, koji je dom masiva Brinih, glomazne planine oko 40 kilometara jugozapadno od Lucerna.

“Vaše blago pohranite u čvrstom stjenovitom masivu. Bezbjedno mjesto za čuvanje dragocjenosti i osjetljivih podataka”, piše na svom sajtu Bruenig Mega Safe AG, firma koja pravi “sefove” u stenama.

Ta kompanija, kako navodi Blumberg, namjerava da unutar planine iskoristi prostor po veličini jednak 10 fudbalskih terena, ali, po potrebi, on može biti i proširen, prema riječima člana njenog odbora, Huga Šitenhelma.

Takozvani švicarski sefovi u stijenama biće veličine od 100 kubnih metara do skoro 1000 puta većih, čija će visina dosezati i 90 metara, prema veb sajtu pomenute kompanije. Unutar stjenovitih zidova biće osigurana konstantna vlažnost od oko 40 odsto, a temperatura od 12 stepeni Celzijusovih. Cijene zakupa kretaće se od 500.000 dolara, pa naviše.

Pored toga što su idealni za čuvanje dragocjenosti, poput umjetničkih djela, zlata, hartija od vrijednosti, ili čak old tajmer automobila, stjenoviti sefovi su “idealni i za događaje koji zahtjevaju najviši nivo tajnosti i bezbjednosti”, navodi Bruenig Mega Safe AG.

Svjetski bogataši sve više tragaju za bezbjednim mjestima, u vrijeme kad je pandemija koronavirusa obogaljila svjetska tržišta, a građanski neredi izbili od SAD, preko Hongkonga do Londona.

Dok neki strahuju od globalne recesije ili prirodnih katastrofa, drugi gledaju da izbjegnu depozite u bankama, jer su negativne kamatne stope natjerale zajmodavce da naplaćuju držanje gotovine.

Potencijalni klijenti

Projekat se realizuje u saradnji sa Gasser Felstechnik AG, kompanijom specijalizovanom za inženjering i podzemne konstrukcije.

Sefovi u stijenama biće napravljeni tako da budu u blizini već postojećih lokacija Gasera u tom masivu, uključujući streljište, luksuzni restoran, magacin eksploziva i postrojenje za trening vatrogasaca, neophodnih za hitne intervencije u tunelima.

Bruenig Mega Safe razgovara sa desetak potencijalnih klijenata, uključujući bogataše, vlasnike umjetničkih galerija, uspješnim ljudima koji drže porodične biznise, rekao je Šitenhelm.

Vlasnici sefova u stijenama sami će snositi troškove pregrađivanja tih prostora, dok će kompanija obezbjediti infrastrukturu, bezbjednost i druge servise, prema njenom sajtu. Mušterije će svojim prostorijama imati non-stop pristup, kroz tunele, dovoljno velike da kroz njih mogu da prođu šleperi.

“Osim toga što su bezbjedni, ovi sefovi u stenama su jeftiniji za gradnju. Lakše dobijete građevinske dozvole, krov ne može da im se ošteti, i ne treba vam ni bodljikava žica ni psi”, kaže Šitenhelm.

Do sada najveći interes za ove specifične sefove pokazuju švicarski građani i firme, ali kompanija želi da privuče i klijente iz bogatih dijelova svijeta, poput Hongkonga i Singapura, navodi Šitenhelm.

KompanijiBruenigMegaSafejepotebnookosedammiliona švicarskihfranaka (7,5 milionadolara) odprvihmušterija, kakobizapočelaizgradnju, dodaojeon.

Planiranojedaradovipočnupočetkomsljedećegodine, aprvisefoviustijenamatrebalobidabududostupnizaoko 18 mjeseci.

Izvor:N1

Komentari

komentara