Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) proglasio je, na osnovu procjene kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, pobjednike u planiranju i upravljanju razvojem, a to su Srednjobosanska (SBŽ) i Zapadnohercegovačka županija.

Procjena kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem je sustav mjerenja napretka ostvarenog u provođenju procesa strateškog planiranja i upravljanja razvojem.

Prate se četiri skupine kriterija procjene. To su status strateških dokumenata, implementacija strategije, strukture za upravljanje razvojem te izvještavanje i uključenost županijskih skupština u razvojne procese. Svi ti kriteriji doprinose konačnoj ocjeni, odnosno indeksu.

Projektni odbor ILDP-a, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini, proglasio je pobjednike na osnovu provede procjene.

Srednjobosanska županija dobila je nagradu za najbolji sustav, za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, indeksom od 95 posto. Kako je kazao, u ime Srednjobosanske županije, Muhamed Softić ta županija ostvarila je u posljednje dvije godine značajne rezultate u rastu indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem.

Osvojila je nagrade za prvo i drugo mjesto u kategoriji uspostavljenosti sustava planiranja i upravljanja razvojem.

– Taj vid nagrade nas motivira da, iz godine u godinu, budemo još bolji – rekao je. 

Podsjećanja radi, SBŽ dobila je nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2018. godini.

Nagradni fond od 80.000 USD Srednjobosanska županija iskoristila je za implementiranje uvođenja E-pisarnice.

Za ovu godinu planiraju kandidirati projekt nabave CT uređaja, za JU Bolnica za plućne bolesti Travnik.

– Treba naglasiti da je Tuzlanska županija bolje rangirana sa 97 posto indeksa, ali je u toj kategoriji u 2018. godini već dobila financijsku nagradu za sufinanciranje provedbe projekta iz Akcijskog plana.

Prema ranijoj odluci ILDP projektnog odbora ista županija u istoj kategoriji ne može dva puta dobiti nagradu te je nagrada za 2019. godinu pripala Srednjobosanskoj županiji – naglašeno je.

Koordinator Županijskog odbora za razvoj TŽ Senad Ovčina kaže da su rezultati koje Tuzlanska županija postiže rezultat timskog rada i posvećenosti svih sudionika u procesu.

– ILDP projekt i njegovo osoblje imali su značaj za Tuzlansku županiju i ostvarivanje tih rezultata.

Po procjeni stanja procesa planiranja i upravljanja razvojem u Tuzlanskoj županiji, vidljiv je ogroman napredak od 2014. godine (23 posto indeksa) do 2019. godine (97 posto indeksa). 

Suradnjom i trudom ostvaren je značajan transfer znanja u toj oblasti, što je omogućilo Tuzlanskoj županiji lidersku poziciju – kazao je Ovčina.

Nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini dobila je Zapadnohercegovačka županija (rast indeksa sa 83 posto u 2018. na 94 posto u 2019.).

Ivan Jurilj iz Zapadnohercegovačke županije naglašava da je nagrada  priznanje za nastojanja da se uspostavi učinkovit sustav planiranja i razvoja, sve radi poboljšanja i podizanja kvalitete života u toj županiji.

– Zapadnohercegovačka županija uložila je napor u kvalitetnije ozračje za razvoj.

Nagrada je svojevrsno priznanje da smo na dobrom putu. Najveći izazovi u procesu planiranja i upravljanja razvojem svakako su još nedovoljno razvijeni kapaciteti za upravljanje razvojem na svim razinama te nedostatak novca za razvoj instrumenata potpore da bi se razvojni procesi ubrzali i postigli još bolji rezultati – objasnio je.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, dosad je ostvaren napredak u uspostavljenosti sustava za upravljanje razvojem, a u razdoblju koje slijedi u većini županija fokus će se moći preusmjeriti na osiguranje održivosti i kreiranje pozitivnih efekata na život stanovništva.

Predstavnik ILDP-a Nasir Nalić čestitao je predstavnicima svih županija, posebno onih za koje smatra da su već u velikoj mjeri osigurali kontinuirano odvijanje procesa i održivost postignutih rezultata.

– To su Tuzlanska županija, Srednjobosanska županija, Zapadnohercegovačka županija, Sarajevska županija te Zeničko – dobojska županija.

Uvjeren sam da će i ostale županije, već tijekom ove godine, napraviti pozitivne iskorake – kazao je Nalić, saopćio je UNDP BiH.

Izvor:Vecernji

Komentari

komentara