Ovo je mali raj idealan za odmoriti dušu i tijelo, tvrdi Florijan

Htio sam nešto drugačije, da to ne budu obične mobilne ili drvene kućice, kaže Florijan Žižić, vlasnik malog bajkovitog naselja “Krka Fairytale village” u mjestu Rupe kraj Nacionalnog parka Krka.

On je na svojoj parceli velikoj 5.000 kvadrata pokrenuo ruralni turizam, no umjesto klasičnog smještaja, ovdje možete prespavati u gljivi ili dvorcu, a buđenje u netaknutoj prirodi skradinskog zaleđa podsjetit će vas na najljepše bajke svijeta.

– Dugo sam tražio što bih mogao ponuditi. Tražeći, naišao sam na jedno dječje bajkovito selo u Njemačkoj i rekao – to je to! Uspio sam pronaći slično te sam ih naručio preko jedne tvrtke za mobilne kućice – prisjeća se Florijan te dodaje da su im se u projektu priključili i prijatelji, Helena i Ivica Junaković, koji su im pomogli prilikom kupnje i uređenja.

– Gljiva je stigla kompletno opremljena, dok smo dvorac iznutra uređivali sami – kaže Florijan.Gljiva i dvorac našli su se na prostoru Florijanova voćnjaka i vinograda. U neposrednoj blizini su Nacionalni park Krka, Roški slap, Visovačko jezero i otočić Visovac, Skradinski buk, razni vidikovci, pješačke i biciklističke staze te mnoge druge prirodne ljepote i atrakcije koje svake godine privlače turiste iz cijeloga svijeta.- Cilj mi je bio iskoristiti blagodati naše prirode i pružiti gostima nešto novo. Ovo je mali raj idealan za odmoriti dušu i tijelo – tvrdi Florijan.

Žižić pokrenuo ruralni turizam - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Žižić pokrenuo ruralni turizamFOTO: DUSKO JARAMAZ/PIXSELL

Na prostranoj parceli, između voćnjaka i vinograda, tako je niknula “gljiva” i podignut je dvorac. Gosti imaju na raspolaganju sve što je zasađeno, od trešanja, višanja, krušaka, jabuka, šljiva, breskvi, grožđa, rajčica, krastavaca, tikvica, badema… Tu su i vanjska kuhinja s blagovaonicom te roštilj – idealno mjesto za druženje u prirodi. Pored je malo umjetno jezero obloženo kamenom iznad kojeg stoji natpis “Zaželi želju”, čiji prizor bajci iz Rupa daje još veći smisao.

Gljiva i dvorac su mobilne kućice izolirane od vanjskih utjecaja. Sve prostorije u kućicama imaju prirodnu ventilaciju preko vrata i prozora. Cijena noćenja je oko 120 KM, ovisno o terminu. U gljivu se može smjestiti pet ljudi, dok u dvorac nešto manje – dvoje odraslih i troje djece ili troje odraslih.

Gljiva je na dva sprata, prizemlje u kojemu se nalazi krevet na razvlačenje rađen je od drveta po mjeri, a služi kao ležaj. Tu je mala blok kuhinja s mini blagovaonicom koja podsjeća na šank. Pored je kupaonica sa zahodom, tuš-kabinom i elementima za odlaganje. Drvene stepenice vode do gornje galerije, gdje se nalaze ležajevi smješteni na podu.

Žižić pokrenuo ruralni turizam - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Žižić pokrenuo ruralni turizamFOTO: DUSKO JARAMAZ/PIXSELL

Prostor oko kućica prava je idila i odlično mjesto za punjenje baterija. Gljiva i dvorac omeđeni su ogradicom, kao da unutra stvarno spavaju patuljci.

Korona im je, kao i drugima, malo poremetila planove, no ipak su ove sezone uspjeli napraviti sve potrebno kako bi njihov ruralni turizam zaživio.- Bilo je malo zastoja i nismo završili sve radove koje smo planirali, ali to ćemo ostaviti za iduću sezonu – obećava Florijan koji namjerava dovršiti dječje igralište, a u budućnosti bi mogla niknuti još pokoja gljiva ili neka druga kućica po uzoru na najmaštovitije dječje priče.

Izvor: Avaz

Komentari

komentara