Pristupnici s odličnim rezultatima dolaze iz cijele Hrvatske i posebno veliki interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje, za fiziku, kemiju, biologiju i matematiku – rekla je Katavić.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je konačne rezultate ovogodišnje mature. Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a, istaknula da su rezultati državne mature ove godine mnogo bolji i uspješniji nego prošle godine.

U obveznom dijelu ispita državne mature oni su znatno bolji u odnosu na prošlu godinu. Zasad, prema privremenim rezultatima, imamo četiri pristupnika koji su dva ispita, matematiku i fiziku riješili u potpunosti te ukupno 105 ispita koji su riješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Pristupnici s odličnim rezultatima dolaze iz cijele Hrvatske i posebno veliki interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje – za fiziku, kemiju, biologiju i matematiku – rekla je Katavić. Kazala je da je jako povećan interes pristupnika za pisanje ispita iz informatike te da je to predmet za kojim se interes povećava iz godine u godinu. – Bilježi se veliko smanjenje broja padova gimnazijalaca, ali i smanjenje broja nedovoljnih ocjena svih pristupnika. U odnosu na prošlu godinu, kada je palo tisuću gimnazijalaca, ove godine taj je broj oko 400, što je za 60 posto manje nego lani – istaknula je Katavić, pišu 24sata.  Podsjećamo, maturanti iz gospićke gimnazije danas će ponovo pisati državnu maturu iz matematike i to zbog prevelike podudarnosti odgovora na pitanja. U istoj situaciji nalazi se i 18 maturanata zagrebačke gimnazije u kojoj je već ranije poništen iz istog razloga i esej iz hrvatskog jezika. 

– Kod pristupnika kod kojih je uočena podudarnost u eseju iz hrvatskog jezika i koji su u ponovljenom eseju 6. srpnja 2020. imali zadatak usporediti pjesmu 1909. A. G. Matoša i ulomak iz putopisa Oko Lobora, uočene su i nepravilnosti u ispitu iz matematike A i B razine. Pregledom ispita matematike tijekom postupka vrednovanja utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja više od 90%. Riječ je o istih 18 pristupnika kojima je ponovljen esej iz hrvatskog jezika. Zbog pridržavanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, možemo vam samo reći da se radi o jednoj zagrebačkoj gimnaziji – potvrdili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za srednja.hr. Što se tiče maturanata iz Gospića, njihovi roditelji najavili su tužbe i zahtijevaju dokaze da su djeca prepisivala.  – Mene su roditelji zvali jer smatraju da ja znam više, a ja samo znam da je poslana odluka i što je napisano u njoj. S moje strane provedba je izvršena prema pravilniku, nije bilo problema s ispitnim materijalima niti je bilo problema s ponašanjem učenika u samoj ispitnoj prostoriji. Voditelj ispitne prostorije je rekao da se tijekom ispita nije događalo ništa, a ja prema pravilniku nemam pravo ulaziti za vrijeme ispita – kazala je Ivana Tomljenović, ispitna koordinatorica gospićke gimnazije za 24sata. 

Izvor:Vecernji.hr

Komentari

komentara