18.9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHMostar: Pandemija otežava udomljavanje i posvajanje djece

Mostar: Pandemija otežava udomljavanje i posvajanje djece

”Pandemija je utjecala na broj djece koji će se zbrinuti u udomiteljsku ili posvojiteljsku obitelj”, rečeno je za Bljesak.info iz Centra za socijalni rad Grada Mostar. Zbog pandemije, tvrde, bilo je nemoguće upoznavanje potencijalnih udomitelja/posvojitelja s djecom, zbog mjera Kriznog stožera u cilju prevencije bolesti i širenja virusa. U prvoj polovici 2020. godine troje djece je smješteno u udomiteljske obitelji, a u tijeku je, tvrde, postupak posvojenja za jedno dijete. Parovi spremni Tijekom prošle godine, četvero djece je usvojeno na području Mostara, dok je jedno dijete udomljeno. Određeni broj parova je, navode iz Centra, spremno za udomljavanje. ”Zahtjeva za udomiteljstvo podnijelo je pet bračnih parova koji su prošli edukaciju predviđenu Zakonom o udomiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine i dobili rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje udomiteljstva”, kazali su nam.

Što je udomljavanje, a što posvajanje?

Inače, posvojenje je poseban oblik obiteljsko-pravne zaštite djece bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kojim se zasniva roditeljski, odnosno srodnički, odnos. Može biti potpuno i nepotpuno.

Udomiteljstvo je pak oblik zaštite izvan vlastite obitelji kojim se djetetu ili odrasloj osobi osigurava odgovarajući obiteljski smještaj i zaštita u udomiteljskoj obitelji. Razlika između ta dva postupka, uvidom u zakone, je doista jako velika. Iako oba postupka imaju jednake početne korake i u oba postupka je u pitanju zaštita djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posvojenje bračnom paru omogućava roditeljski čin prema djetetu čiji su biološki roditelji sudskom odlukom ili drugim nekim razlogom lišeni roditeljskog prava. Udomiteljstvo s druge strane također zahtijeva obradu udomiteljske obitelji od stručnog tima Centra za socijalnu skrb, no ono je privremeni oblik skrbi za dijete u zamjenskoj, udomiteljskoj obitelji. Smještaj u udomiteljskoj obitelji može trajati dok stanje  u djetetovoj primarnoj obitelji ne popravi ili dok se ne donese odluka o nekom drugom obliku skrbi.

Više djece u domu

Za udomiteljstvo se čak prima naknada, ovisno o dobi djeteta i potrebama, a sklapa se i ugovor s Centrom za socijalnu skrb. Tijekom 2019. godine na području Mostara jedno dijete zbrinuto je u Ustanovu socijalne zaštite, a u ovoj godini zbrinuto je petero djece. Tijekom pandemije, tvrde, broj smještaja djece nije oscilirao, niti je navedena situacija utjecala na broj smještene djece u Ustanove socijalne zaštite. ”Pozivamo sve zainteresirane obitelji, građane koji žele pružiti ljubav i toplinu doma djetetu bez adekvatne roditeljske skrbi da se obrate nadležnom Centru za socijalni rad, da se informiraju o udomiteljstvu i da budu dio pozitivne udomiteljske priče”, poručuju iz mostarskog Centra.

Izvor:Bljesak

spot_img