Mali poduzetnici širom BiH, uprkos pandemiji koronavirusa, nastavili su sa radom, ulaganjima i pripremom novih poslova. Jedna od takvih kompanija je i Ekon ImmoGroup koja je za nepune dvije godine razvila cijeli sistem za proizvodnju montažnih objekata, a sve to zahvaljujući dobrim poslovnim vezama sa švicarskim tržištem.

Izvoz

Jasmin Sinanović, prokurista u preduzeću, jedan je od ključnih ljudi iza ovog poslovnog poduhvata. I on, kao i Haric Hotić, vlasnik kompanije i član bh. dijaspore u Švicarskoj, pripadaju novoj generaciji poduzetnika.
“Haric je rođeni Švicarac, vezu sa BiH vuče na osnovu roditelja. Školovao se gore, živio. Povezali smo se, jer sam radio u kompaniji njegovog oca. Našli smo se na istoj frekvenciji i izuzetno uspješno sarađujemo. On je razvio biznis u nekretninama, a zatim je započeo i sa firmom koja se bavi montažnom gradnjom. Radio je dugo sa firmama iz BiH kroz montažnu gradnju, uvozio u Švicarsku, montirao, naručivao. Vremenom se razvila ideja da pokrene samostalnu kompaniju koja bi radila proizvodnju u BiH. Tako je nastao Ekon ImmoGroup”, kazao je Jasmin.

U saradnji sa USAID Projektom Diaspora Invest, nabavit ćemo specijalističku CNC mašinu za proizvodnju montažnih objekata, u BiH je nema niko

Vlasnikova sestrinska firma u Švicarskoj je danas jedini kupac, tako da proizvodnja u Mostaru radi 100 posto izvoz za Švicarsku.
“Radimo proizvodnju gotovih montažnih elemenata, koji se na terenu spoje i čine montažni objekat. Nakon samo četiri mjeseca od registracije, izvezli smo troetažnu kuću sa 250 kvadrata i tako je posao krenuo. Švicarska firma ugovara poslove u Švicarskoj, Bazel, okolina Bazela. Odrade arhitektonsko rješenje, nađu kupca, a bh. firma naručuje repromaterijal, organizuje radnu snagu i proizvodnju”, dodaje Jasmin.
On žali što se domaći dobavljači suočavaju sa izazovom da nisu u mogućnosti pružiti garanciju o porijeklu drveta i termičkoj zaštiti.

Standardi

“Jedna konstruktivna drvena greda ugrađena u zidni, krovni ili međuspratni panel, ako govorimo o švicarskim standardima gradnje, mora imati jasnu informaciju odakle je došla, iz koje šume, da li je neko imao pravo da posiječe šumu, da li je uradio pošumljavanje… Kod nas, još uvijek, ne postoji dovoljno razvijen sistem certifikacije u ovom smislu, što je nešto što se mora unaprijediti u budućnosti, kaže Sinanović, dodajući da se nada da će doći vrijeme kada će upravo ova vrsta montažne gradnje biti prepoznata i u BiH. 

Izvor:Oslobođenje

Komentari

komentara