Radilo se uglavnom o ispravama iz osnovnih i srednjih škola, jedan ili dva slučaja bila su vezana za visokoškolsko obrazovanje, rekao Domić.

Rok prema kojem je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih trebalo provjeriti diplome svih zaposlenih u Srednjobosanskom kantonu i njegovim  ustanovama prošao je, a izvršeno je, kaže resorni ministar Bojan Domić, otprilike pola posla.

– Bilo je nažalost vjerodostojnih i nevjerodostojnih diploma. Falsifikata je bilo nešto manje od 10, a radilo se uglavnom o ispravama iz osnovnih i srednjih škola, jedan ili dva slučaja bila su vezana za visokoškolsko obrazovanje. Radimo sada ministarstvo po ministarstvo, tamo nismo imali slučajeva krivotvorenih diploma, slučajevi koje sam spomenuo vezani su za škole i upravne organizacije. O svakom slučaju mi obavijestimo Tužilaštvo i direktora ustanove – rekao je Domić.

Poseban problem je provjera diploma u drugim kantonima s obzirom na to da, kaže Domić, inspekcije ne žele to raditi te provjere preusmjeravaju obrazovnim ustanovama koje to žele naplatiti.

– Naša inspekcija to redovito radi već godinama, dok inspekcije iz određenih kantona samo nas preusmjeravaju na visokoškolske ustanove koje traže da se provjera plati. To nije dobra praksa jer otvara čitavu spiralu drugih slučajeva. To su javni podaci i jedna od mojih ideja je da im naložimo da podatke o diplomama objave javno. Taj podatak bi bio javno dostupan i ne bi bilo potrebe za velikim provjerama. Zašto bih ja ili bilo tko drugi krio diplomu? – kazao je Domić.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara