Bosanskohercegovački putevi svakodnevno odnose živote uglavnom mladih vozača, dok nadležni nijemo posmatraju ove poražavajuće podatke i ne poduzimaju ništa. U posljednje vrijeme dionica puta M-5, u Grabljama kod Busovače, postala je crna točka. Statistički gledano, ovaj put godišnje ugasi jedan život.

Nedavno su upravo na ovome putu automobilom u rijeku Lašvu sletjela trojica mladića, a na licu mjesta podlegao je mladi vozač iz Visokog. Ova nesreća izazvala je oštre kritike javnosti, koja smatra da policija na ovoj dionici treba raditi češće kontrole, dok bi nadležni trebali postaviti adekvatnu zaštitu.

Prema riječima Hasana Hodžića, glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Srednjobosanskog kantona (SBK), službenici policije poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti shodno zakonskim ovlaštenjima.

Policijski službenici kontinuirano provode pojačane aktivnosti u cilju poboljšanja stanja sigurnosti prometa na području SBK. Ali to ne uključuje postavljanje zaštitnih bankina. U cilju rješavanja problematike, Ministarstvo je obavijestilo nadležnu instituciju o evidentiranim nezgodama sa smrtnim posljedicama na dionici puta M-5, kaže Hodžić.

Iz ”Cesta Federacije BiH” u odgovoru za naš list ističu da, u skladu sa zakonskom regulativom, prometnim projektom ceste, te važećim smjernicama za projektiranje, na ovoj lokaciji nije bila predviđena zaštitna odbojna ograda.

Ali svakodnevno pratimo problematiku događanja prometnih nesreća na magistralnim cestama FBiH, izlazimo na lice mjesta, vršimo analizu i, u skladu s mogućnostima, poduzimamo aktivnosti na otklonu eventualnih nedostataka na cesti koji mogu dovesti do prometne nesreće, kažu iz ”Cesta FBiH”.

Ohrabrujuće su najave iz ovog poduzeća da je, s ciljem povećanja sigurnosti korisnika prometa, obnovljen nalog za postavljanje produženja zaštitne odbojne ograde na putu M-5, a nisu mogli konkretizirati kada će doći do njene implementacije.

Proširenje tri metra

Kako saznajemo, plan je proširiti zaštitnu odbojnu ogradu, takozvanu bankinu, za po tri metra s obje strane, što bi zasigurno trebalo spriječiti nesreće sa smrtnim ishodima na ovoj dionici.

Podsjetimo, na istoj lokaciji prije tri godine vozilom su u rijeku sletjela trojica mladića iz Zenice, a svi oni, nažalost, podlegli su na licu mjesta. Ranije je na ovoj lokaciji smrtno stradala jedna žena.

Komentari

komentara