U tom integralnom pogledu uvijek se pitam koliko je učešće niza preduzeća i pojedinaca u sveukupnom turističkom servisu na općini Travnik. Kod nekog je to manje ili više, ali je sigurno u turističkim tokovima niz proizvoda i usluga… od madraca preduzeća Nobil u smještajne kapacitete, čajeva i ostalih proizvoda Pharmameda, Bajrinih mesnih asortimana…itd.

Može se na tu temu doći i do brašna i pitica, voća, povrća, hurmašica i baklava, ali i eksera, vrata, prozora ili razglednica, promotivnog materijala i medijskog prostora, zatim tekstilnih proizvoda, zdravstvenih i komunalnih usluga, goriva, električne energije i do hedija u vjerske objekte i tako odemo unedogled.

Sve u suštini što se proizvede ili posreduje na općini Travnik nalazi ili može da nađe svoje mjesto u turizmu da li direktno ili indirektno, pretežito ili jednim dijelom kao i stalno ili povremeno, te u tom smislu sve navedeno govori o značaju tzv. integralne funkcije turizma.

Da mnogo ne ulazim u teorije, najbolje i jeste kada domaći proizvodi i usluge čine taj servis u turizmu posebno ako se radi o autohtonostima u spoju sa inovativnošću i prepoznatljivosti kroz procese branding-a kao instrumenta marketinga savremenog doba.

Početak teksta i govori o jednom dijelu velikog značaja istočnih vrata Travnika u funkciji razvoja turizma sa njenom perspektivnom industrijskom zonom kroz spomenuta pojedina preduzeća. Nešto više o tome ću spomenuti malo kasnije.

Ugostiteljska priča istočnih vrata Travnika kreće od Bosne

Još davne 1967.g. otvori se biffe, pa se transformisa u  restoran i na koncu u motel „Bosna“ na Putićevu uz magistralnu cestu nadomak Travnika. Zanimljiv podatak je da su u ex-Jugoslaviji bili dobitnici čak četiri puta prestižne nagrade nominovane od turističkih radnika iz cijele tadašnje države pod nazivom „ Zlatna viljuška“ za kvalitet ugostiteljskih usluga uz niz drugih nagrada iza kojih stoji vrijedna porodica Fišić.

Danas, mnogi turisti osjedaju u prigradskim naseljima Nova Bila, Putićevo i Dolac na Lašvi, uz podatak u momentu pisanja da imaju više registrovanih kreveta u svojim ugostiteljskim objektima nego što ih ima u samoj gradskoj zoni.

Bez obzira što navedena područja nemaju izražene atraktivnosti u odnosu na planinu Vlašić i gradsku zonu Travnika (ali su svakako blizu njih), te uz već spomenut tranzit, poduzetnici ovih naselja su prepoznali svoju poslovnu priliku u funkciji turizma općine Travnik već duži niz godina.

U nekom kontrastu, odmaknut, ali vrlo blizu dinamične magistalne ceste je potencijal ruralnog turizma – vikend naselje Slimena sa raznolikim objektima, pa i vilama. Nije slučajno da vlasnici sa svojim porodicama traže svoj mir na ovom području. To je svakako trend i u turizmu u smislu tražnje kvalitetnog odmora bježeći od intezivnog urbanog života, a nadomak niza atrakcija šireg područja.

Sa perspektivom tu je i niz raznolikih kuća za odmor sa prelijepim okučnicama u Polju, Grahoviku, Gornjem Docu, Vakufu i Guvnima otvarajući istočna vrata grada sa impresivnim ulazom. Mnogi kažu najljepšim u BiH i šire.

Komentari

komentara