Darivanje cvijeća ide daleko u historiju, negdje između 12. i 13. vijeka, kada je samo tumačenje cvjetnih poruka usavršeno u Kini i Japanu.

Europa je upoznata s darivanjem cvijeća tek u 18. vijeku, a najviše kako bi se izrazila ljubav.

No, kojih se to pravila moramo držati kada darujemo cvijeće nekome?

Donosimo vam bonton darivanja cvijeća, koji će vam zasigurno pomoći:

Cvijeće ćete ponijeti na dar domaćici samo ako ste privatno pozvani. Ako je riječ o službenom pozivu, bilo na primanje, koktel ili večeru domaćici ne nosite cvijeće već joj šaljete naknadno nakon večere.

Muškarac daruje samo rezano cvijeće, nikako cvijeće u posudi. Tegle su rezervirane jedino za dar žene ženi, a i neoženjeni muškarac koji često zalazi u neku kuću, bez poziva, može se prilikom nekog događaja odužiti cvijećem u posudi.

Izbor cvijeća potpuno je prepušten ukusu darovatelja. Jedino je pravilo da to budu odabrani lijepi primjerci s dugom drškom, da se mogu bez teškoća staviti u vazu.

Pravilo je da ih u buketu bude neparan broj.

Neka ograničenja pri izboru:

Buket sastavljen samo od crvenih ruža ili crvenih karanfila ne daruje se tuđim ženama. S obzirom na simboliku crvene boje može nastati nesporazum, i zato takve bukete rezervirajte isključivo za vlastitu ženu.

Ljiljani i krizanteme drže se mrtvačkim cvjetovima i ne stavljaju se u bukete, a ljubičasto cvijeće se smatra izrazom žalosti.

Ako se u goste dolazi udvoje, cvijeće uvijek predaje muškarac.

Omot od papira odstranit ćete još prije no što ćete pozvoniti, jer se može dogoditi da vam otvori sama domaćica, pa tada dolazi do neugodnog rastvaranja paketa. Držite se da gost poklanja cvijeće a ne paket, a predaja paketa prepuštena je namještenicima cvjećarne.

Cvijeće ne morate predavati lično, možete ga uputiti i prije priredbe na koju ste pozvani, a i poslije. U tom slučaju ćete posjetnicu na kojoj se posebno ne potpisujete, nego ispisujete samo razlog ove svoje pažnje: zahvalnost ili čestitku. Na taj način možete postupiti prema domaćici nekog službenog primanja ili večere, piše Wish.hr.

Koje cvijeće pokloniti?

Orhideja – znak prijateljstva.

Žute ruže – izraz radosti, sreće i zadovoljstva prema prijateljima.

Crvena ruža – izraz ljubavi.

Suncokret – odanost i zajedništvo.

Gloksinija – izraz prijateljstva i divljenje prema osobi.

Žuti tulipan – izraz za osobu koja ima „sunčano blistav i ugodan osmijeh”.

Solanum – znak je dugotrajnosti prijateljstva.

Flamingov cvijet – izraz snage i zdravlja.

Božićna zvijezda – dar novorođenom djetetu za zdravlje i sretnu budućnost.

Jagorčevina – simbol za vječnu ljubav

Dizigoteka – dar mladencima u znak njihove buduće sreće.

Ljiljani – simbol posjedovanja vrlina, simbolizira odlazak duša na drugi svijet.

Izvor:radiosarajevo

Komentari

komentara