S visokim ljetnim temperaturama nastojimo ohladiti svoje tijelo hladnim napicima ili tuširanjem hladnom vodom, a sve kako bismo se barem na kratko rashladili. No, ovi načini nisu u skladu s kineskom tradicionalnom medicinom.

U skladu s vrućinom u zraku i ljudsko tijelo ispunjeno je vrućinom koja ima tendenciju izlaska iz tijela. Ako se, pak, odjednom susretne s hladnoćom, dolazi do nekoliko tjelesnih reakcija koje nisu posve povoljne za zdravlje – pore se naglo zatvore, krvne žile skupe, može doći do poremećaja rada želuca i crijeva, dijareje pa čak i krvožilnih srčanih i moždanih oboljenja.

Ljetne temperature skoro su jednake tjelesnoj, stoga je znojenje najvažniji način rashlađivanja tijela, odnosno po terminu kineske tradicionalne medicine, raspršavanja vrućine iz tijela. Stoga, vrućinu pobjeđujemo vrućinom.

U zemljama ekvatorskih podneblja primjetit ćete kako ljudi kožu ne izlažu na suncu. S tim principom slaže se i tradicionalna kineska medicina. Drugim riječima, kako biste rashladili tijelo nastojte za vrućih ljetnih dana što manje kože izlagati na suncu. Kad je temperatura viša od tjelesne temperature, izložena koža apsorbira vrućinu iz zraka čime dolazi do tzv. toplinskog zračenja koje uzrokuje da osjećamo još goru vrućinu.

  1. Pijte tople čajeve

Hladni napici smanjuju vrućinu kratkoročno i ne mogu ublažiti žeđ. Previše hladnih napitaka može uzrokovati bol u želucu i dijareju. S druge strane, topli čajevi pomažu proširiti krvne žile i sniziti tjelesnu temperaturu. Istraživanja su pokazala kako se svega devet minuta nakon šalice toplog čaja, tjelesna temperatura snizi za 1-2℃ na više od 15 minuta.

  1. Tuširanje toplom vodom

Tuširanje hladnom vodom uzrokuje skupljanje krvnih žila i osjećaj vrućine ostaje. Topla voda, pak, uzrokuje znojenje, krvne žile se šire kako bi vrućina iz tijela mogla izaći, potiče se rad metabolizma i ublažava umor.

  1. Jedite toplu hranu

Jedna od većih zabluda u koju mnogi vjeruju jest kako u ljetnim danima hranu ne treba podgrijavati prije jela. Naprotiv! U toploj i vlažnoj okolini bakterije rastu i razmožavaju se, stoga je podgrijavanje hrane nužno.

  1. Tjelovježba

Umjerena tjelovježba pomaže jačanju izdržljivosti vrućine kao i funkcijama prilagođavanja tjelesne temperature. Uz to, ispravna tjelovježba jača cjelokupni organizam i sprečava toplotni udar.

  1. Znojenje

Znojenje je prirodan način raspršivanja vrućine iz tijela. Klima uređaji, bez kojih danas ne možemo zamisliti život, omogućavaju održavanje stabilne temperature tijela bez znojenja. U tom slučaju, znojne žlijezde ostaje besposlene iako je prirodna sezona u kojoj je znojenje potrebno. To na jedan način može naštetiti zdravlju, jer zdravlje je, prije svega, pokazatelj življenja u skladu s pravilima prirode – znojenje ljeti je prirodno i zdravo.

  1. Postavke klima uređaja

Svoj klima uređaj postavite na 25-26℃, jer upravo ćete ovom temperaturom izbjeći nelagodu velike razlike unutarnje i vanjske temperature. Osim što je to najzgodnija temperatura za ljudsko tijelo, ove postavke prihvatljive su i s ekološke strane.

Komentari

komentara