Riječ je o EndeavorRX, prvoj videoigri na svijetu koja koristi za terapeutske svrhe te pomaže djeci s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje

Premda Akilijeva videoigra EndeavorRX možda nije najljepša niti najinovativnija videoigra na svijetu, no ona radi jednu drugu bitnu stvar – pomaže pri terapiji djece sa ADHD-om te se doslovno u SAD-u može propisati kao lijek.

EndeavorRX sufiks je dobio zbog zdravstvene kategorizacije te je razvijen za platforme iPhone i iPad u suradnji s doktorima. Akili je, naime, već poznat kao proizvođač terapeutskih videoigara, a EndeavorRX napravljen je za djecu od 8 do 12 godina starosti koje imaju ADHD. Igra je, prema Gamespotu, prošla šest godina medicinskih testiranja prije nego što je dobila potvrdu FDA.

Studija koja je pokazala najbolje rezultate dokazala je da jedno od troje djece ‘nakon igranja više nije imalo izmjerivi manjak pažnje’ nakon 25 minuta igre pet dana sedmično.

Naravno, premda istraživanja pokazuje da bi igra zbilja mogla pomoći osobama koje pate od ADHD-a, rezultati se ne mogu usporediti s tradicionalnim tretmanima koji uključuju lijekove.

Što djeca rade u igri? Izbjegavaju prepreke i sakupljaju predmete, no postoji jedna bitna razlika.

-Tretman uprogramiran u igru naučno je dizajniran da izazove mozak djeteta tokom tretmana te privuče pažnju na rješavanje nekoliko zadataka odjednom- piše na službenoj stranici EndeavorRX-a.

Problem je, doduše, što stranica nigdje ne objašnjava po čemu se ova igra zapravo razlikuje od ostalih arkada za smartfone.

Koji god odgovor bio, Endeavorova dozvola iz FDA velik je korak prema naprijed za polje terapeutske digitalne zabave. Ovome idu u prilog i druge kompanije poput francuskog istraživanjaUbiSoft koji također radi na terapeutskoj igri koja za razliku od Endeavora služi za tretman ambliopije.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara