Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici u Travniku rebalans kantonalnog proračuna u iznosu od oko 214 milijuna KM.

To je, kaže kantonalna ministrica financija, Mirjana Plavčić, za pet milijuna manji proračun u odnosu na prvobitni za 2020. godinu.

“Pravili smo uštede gdje god se to moglo. Na plaćama 1,4 milijuna, na materijalnim troškovima i izdacima 4,5 milijuna KM, na nabavi stalnih sredstava 1,5 milijuna KM. U proračunu su i sredstva MMF-a na koja računamo, jer bi bez njih proračun bio u ogromnom problemu”, kazala je Plavčić.

Također, zastupnici su po skraćenom postupku usvojili i prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, popularni korona zakon.

“U rebalansu smo za pomoć gospodarstvu predvidjeli 5,6 milijuna KM. Sredstva su nedostatna ali moramo znati da imamo prioritete. Na prvom mjestu su kreditne obveze kantona, pa neto plaće svih proračunskih korisnika”, rekla je.

Vlada je od Skupštine dobila i suglasnost za zaključivanje ugovora o dozvoljenom prekoračenju na Transakcijskom računu, čime će zapravo moći iskoristiti limit na računu od tri milijuna KM.

“To je overdraft zaduženje i to je isključivo iz sigurnosnih razloga, ako sredstva MMF-a ne stignu. Vjerujem da nam takav kredit neće trebati”, rekla je Plavčić.

Blagi rast u prikupljanju javnih prihoda nastavljen je i u šestom mejsecu, za kojeg ministrica predviđa da će biti na razini lipnja prošle godine.1 od 3  

Oporba je spremila veliki broj amandmana koje su zastupnici većine u Skupštini, odbili. Tako SDP-ovac Senad Selimović smatra je riječ o kozmetičkom rebalansu.

“Korona zakon donesen je kasno, ne može nikakve efekte postići. Neadekvatan je i izdvojeno je premalo novca. Ovo je samo pravdanje Vlade za nerad koji se događa godinama. Zaduženje je samo za isplatu plaća, ne za pomoć gospodarstvu. Izbjegava se napraviti jedan suštinski rez da svi korisnici proračuna solidarno podnesu teret krize i pomognu radnicima u realnom sektoru”, rekao je Selimović.

Komentari

komentara