6.8 C
Travnik
Četvrtak, 28 ožujka, 2024
NaslovnicaRegijaTijekom produženog vikenda u Hrvatskoj više od 840 tisuća noćenja

Tijekom produženog vikenda u Hrvatskoj više od 840 tisuća noćenja

U Hrvatskoj je prema prvim podacima tijekom produženog vikenda, odnosno u razdoblju od 19. do 22. lipnja, ostvareno 842.659 turističkih noćenja, a dnevno je prosječno u Hrvatskoj boravilo oko 210 tisuća turista, izvijestila je u utorak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Domaći turisti ostvarili su 23, a strani 77 posto noćenja. Od stranaca najviše je bilo Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca i Čeha.

Najveći broj noćenja ostvaren je u Istarskoj županiji, a slijede Primorsko-goranska i Zadarska.

Prema destinacijama, najviše turista bilo je u Rovinju, Viru, Medulinu, Malom Lošinju i Poreču.

Tijekom produženog vikenda najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (31 posto, odnosno 263 tisuće noćenja), kampovima (26 posto, 218 tisuća noćenja) te u hotelima (13 posto ili 112 tisuća noćenja).

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić istaknuo je da smo ušli u glavni dio turističke godine, da je Hrvatska među rijetkim državama Mediterana u kojima se trenutačno ostvaruje turistički promet kao i da na to trebamo biti ponosni.

Sustav obrane protiv korona virusa u cijeloj zemlji postavljen je na visokoj razini. Poštujmo trud i preporuke nadležnih stručnih službi. Osigurani su uvjeti za sigurno turističko ljeto, iz dana u dan bilježit ćemo sve veći priljev gostiju, a na svima nama – građanima i turistima, je da se ponašamo odgovorno i pridržavamo svih propisanih epidemioloških mjera, poručuje Staničić.

spot_img