Kad god se smijete od srca, dijafragma postaje svojevrsna pumpa koja potiče limfnu cirkulaciju. Na isti način kao što srce tjera krv kroz krvne žile

Jeste li znali da je jedan od razloga zbog kojeg je smijanje od srca dobro za zdravlje činjenica da iskren smijeh potiče zdravu cirkulaciju limfe. Zapravo, ovakav smijeh doslovno čisti i jača organizam. Tu nije riječ o pristojnom smijehu, nego o pravom smijehu zbog kojeg se stisnu trbušni mišići, a iz oka čak potekne i suza radosnica. Nije vam jasno kakve veze ima smijeh s limfnim sustavom? Razmislite malo od čega se sastoji.  

Šao je limfni sistema

Limfni sistem čini serija žila koja prolazi po cijelom tijelu, jednako kao i krvne žile. Najmanje su limfne kapilare, koje se nalaze u sloju krvnih kapilara. Ove vrlo propusne žilice upijaju suvišnu tekućinu iz okolnog tkiva, te je šalju u veće, sabirne limfne žile, koje prenose limfu do žilnih stabala. Ona se spajaju i tvore limfne vodove, iz kojih tekućina odlazi u vene.  

Tu i tamo limfne žile prolaze kroz limfne čvorove koji mogu biti mali poput zrna graška ili veličine badema. Skupine limfnih čvorova locirane su oko pazuha, vrata, prsa, trbuha i slabina.

Limfnim žilama mogu putovati i uzročnici raznih bolesti. Iz tog razloga limfni sisitem potpomažu limfni organi. U njih spadaju limfni čvorovi (raspoređeni duž sabirnih limfnih žila), slezena, prsna žlijezda, krajnici, sluznica crvuljka i nakupine limfnih čvorića (Peyerove pločice) u tankom crijevu.

Ti organi sudjeluju u proizvodnji i pohranjivanju limfocita, glavnih stanica imunološkog sistema. Zdrav limfni sistem pridonosi zdravlju organizma.

Zadaća limfnog sistema

Limfa neprestano skuplja otpadne tekućine koje okružuju stanice, ispire ovu tekućinu i vraća je u krvotok. Limfne žile prenose ovu tekućinu po cijelom tijelu, dok limfni čvorovi koriste specijalizirane bijele krvne žile koji je čiste, uklanjajući otpadne tvari, mrtve stanice, pa čak i neželjene mikroorganizme.  

Jasno je da je jak i kontinuirani tijek limfe nužan za čišćenje tijela koje je onda u dobrom stanju.

Vratimo se sad na smijeh. Iskreni smijeh koji trese trbuh utječe na ubrzano vibriranje dijafragme gore-dolje, što stvara pritisak na centralne limfne žile koje prolaze sredinom tijela. Zapravo, kad god se smijete od srca, dijafragma postaje svojevrsna pumpa koja potiče limfnu cirkulaciju. Na isti način kao što srce tjera krv kroz krvne žile.  

Kako još pokrenuti limfni sistem

No, budući da je smijanje od srca sve rjeđe, postoje još neki načini na koje možete pokrenuti limfni sistem:  

1. Češće duboko dišite, koristeći dijafragmu.

2. Krećite se, krećite se, krećite se. Limfne žile su okružene velikim mišićnim skupinama. Što se više krećete, to će mišići više pritiskati limfne žile, a to će opet poticati dobru cirkulaciju limfe. Sve limfne žile sadrže brojne zaliske koji usmjeravaju tekućinu u željenom smjeru. Naime, limfa teče samo u jednom smjeru – prema srcu.  

3. Jedite hranu koja krvne žile održava fleksibilnim. Mnoge limfne žile idu usporedo s arterijama. A zdrava cirkulacija u arterijama stvara jako pulsiranje koje potiče i tok tekućine u limfnim žilama.

4. Limfna drenaža. Kod ove vrste „masaž“’ bitno je da vas drenira osoba koja ima medicinsku naobrazbu i iskustvo. Glavni cilj drenaže je potaknuti limfnu cirkulaciju i, indirektno, krvnu cirkulaciju, imunološki sisitem te autonomni nervni sistem. Ima značajnu ulogu u smanjenu obujma ekstremiteta zbog nastanka limfedema koji predstavlja estetski i funkcionalni problem

Izvor:Avaz

Komentari

komentara