9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHSINDIKAT PORUČUJE/ Nema stabilizacije i oporavka privrede bez oporavka socijalnog stanja

SINDIKAT PORUČUJE/ Nema stabilizacije i oporavka privrede bez oporavka socijalnog stanja

U Sindikatu radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (STBiH) smatraju da u Programu ekonomske stabilizacije i oporavka FBiH 2020. – 2021., koji je Vlada FBiH usvojila ovih dana, nedostaju mjere koje bi osim očuvanja radnih mjesta omogućile da radnici na tim radnim mjestima mogu ostvarivati svoje pravo da i žive od svog rada

Ističu da je minimalna plaća pitanje koje Vlada FBiH odavno izbjegava staviti na dnevni red, a nakon pandemije to pitanje dodatno je usložnjeno činjenicom da rast plaća u realnom sektoru, koji je bio primjetan prije pandemije, je zaustavljen, a primanja vraćena na minimalni nivo za ogroman broj radnika.

  • Nemoguće je govoriti o ekonomskom oporavku dok god imamo apsolutnu socijalnu nejednakost na tržištu rada. Stvarnu cijenu krize plaćaju samo i isključivo radnici i radnice u realnom sektoru. Oni su ti koji su ostali bez posla, oni rade sada u ogromnoj većini kompanija na minimalnim primanjima, dok njihove kolegice i kolege koji ostvaruju egzistenciju u javnom sektoru prolaze kroz krizu gotovo pa neoštećeno – navela je predsjednica STBiH Mersiha Beširović.

Iz Sindikata podsjećaju na činjenicu da su radnice i radnici u sektoru trgovine bili jedni od onih koji su na svojim leđima iznijeli teret krize izazvane pandemijom, te su dio jednog od brojnih sektora rada kojima su plaće umanjene.

  • Povratak u tu ‘novu realnost’, s kojom ćemo morati svi živjeti još dugo, očigledno je nemoguć ako ćemo se ponovo vratiti na staro stanje po kojem radnici u realnom sektoru pune fondove, dok istovremeno kvalitet njihovog života opada. Ono što mi očekujemo od vlada na svim nivoima je ambiciozna strategija za održiv ali prije svega fer oporavak. To je nemoguće bez hitnog povećanja minimalne plaće u FBiH – saopćeno je iz STBiH.
spot_img