U razornom zemljotresu magnitude 7,4 Rihtera koji je jučer zatresao južni Meksiko život je izgubilo najmanje šestoro ljudi, neka sela su ostala odsječena, te su oštećene zgrade u glavnom gradu udaljenom stotinama kilometra od epicentra.Potres je uzdrmao meksičku pacifičku obalu, s epicentrom 23 kilometra južno od Crucecite, na dubini od pet kilometara ispred obala Oaxace.

Zabrinuti stanovnici turističkog grada Crucecite satima su stajali ispred svojih domova, u strahu od naknadnih podrhtavanja.

Na tom je području oštećeno 200 kuća, uključujući 30 jako oštećenih, rekao je lokalni službenik. Odlomljeni komadi stijena blokirali su planinski put između glavnog grada Oaxace i obale.

Spasilački timovi nisu se probili do svih sela koja su prijavila štetu pa se strahuje da bi moglo biti još ozlijeđenih.

Prema riječima službenika, spasioci su pokušali doći do mjesta Santa Catarina Xanaguia u blizini epicentra gdje je potres srušio kuće i dio planinske padine. 

Fotografije objavljene na društvenima mrežama pokazuju da su klinika i stare crkve u brdskim naseljima u blizini epicentra teško oštećene.

Među poginulima je radnik u naftnoj kompaniji Pemex koji je stradao u padu s visine. Ta kompanija je nakratko zatvorila najveću rafineriju nafte u državi Oaxaca.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara