Hrvatska

Župan Matija Posavec zbog pomora pčela proglasio je prirodnu nepogodu

Deseti dan zaredom ugibaju pčele koje su preostale u košnicama pčelara iz Donjeg Međimurja. – Strašno je gledati kak’ se muče, dan za danom. Sve će uginuti, neće u košnicama, bojim se, ostati ni jedna jedina. Širi se užasan zadah i sve ih pokapam u jamu – kaže Antun Tot (77) iz Domašinca, jednog od nekoliko sela u kojima pčelari već deset dana u kantama i građevinskim kolicima odvoze uginule pčele.

Traži se koji je insekticid Tot se pčelarstvom bavi 55 godina, a pčele ugibaju u njegovih 55 košnica. Dosad je prijavljena šteta u ukupno 1150 košnica, a kako u jednoj obitava oko 50.000 pčela, dolazi se do brojke koja premašuje 57 milijuna uginulih! Prve procjene govore o 2,8 milijuna kuna štete za više od 30 pčelara, kad se zbroji sva izgubljena dobit. No ona bi mogla biti i veća.

Željko Trupković, predsjednik udruge Agacija, kaže da se čekaju rezultati vještačenja, nakon čega će pčelari znati hoće li morati čak i spaliti sve košnice u kojima su pčele ugibale. Pitanje je i što s medom ako se pokaže da u njemu ima tragova insekticida. – Svi daljnji koraci ovisit će o tome koje je sredstvo uzrok pomora. Bolest pčela je isključena, kažu stručnjaci – dodaje. Pčelari se nadaju naknadi štete iako nisu previše optimistični jer znaju nijedan njihov kolega u proteklih dvadesetak godina nije dobio odštetu. – Sad je vrijeme da se nešto promijeni – napominje Trupković.

Izvor:Vecernji

Komentari

komentara