Oko 5,6 miliona maraka bit će izdvojeno iz budžeta Srednjobosanskog kantona za pomoć ekonomiji pogođenoj pandemijom koronavirusa

Predviđeno je to Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji je u ponedjeljak odobrila Skupština SBK-a, a kojim je, među ostalim, planirano sufinansiranje minimalne neto plaće.

Ministrica finansija Mirjana Plavčić (HDZ BiH) ocijenila je da su planirana sredstva nedostatna, ali da je to trenutno jedina financijska mogućnost SBK-a.

“Sredstva su zasigurno nedostatna i nije isključeno da kasnije budu planirana dodatna. Međutim, u okviru raspodjele raspoloživih sredstava zakonski priortet imaju ustavne funkcije, a to su kreditne obveze županije, a onda neto plaće porezi i doprinosi proračunskih korisnika”, naglasila je ona.

Ministar privrede SBK-a Nisvet Hrnjić (SDA) kazao je da Zakon, uz ostalo, podrazumijeva odgodu plaćanja koncesijskih naknada, te oslobađanje od parafiskalnih nameta, te da se, u prvom redu, odnosi na djelatnosti kojima je bio zabranjen rad, a potom i na poduzeća koja su imala pad u poslovanju od najmanje 20 posto.

“Vlada će donositi posebne odluke, odnosno mjesečne programe kako bi realni sektor što prije donio neophodna sredstva. Ovaj zakon se, prvi put, našao na sjednici Vlade još 14. svibnja i žao mi je što ga ranije nismo usvojili”, dodao je Hrnjić.

Vlada SBK-a raspisala je do sada javne pozive sufinaciranje aprilskih i majskih plaća radnicima u djelatnostima kojima je, usljed pandemije, bio zabranjen rad.

Komentari

komentara