Pojedini dijelovi Zvornika su danas poplavljeni usljed izlijevanja rijeke Sapne. Više od deset domaćinstava je poplavljeno u naseljima Donji Grbavci i Cer zbog obilnih padavina.Voda se izlizla i na dijelu regionalnog puta Zvornik-Sapna, te se saobraćaj otežano odvija, prenosi RTRS. U strahu su i građani Bijeljine koji nisu zaboravili katastrofalne poplave iz 2013. i 2014. godine. Stanovnici Semberije tvrde da su nasipi i drugi vodoprivredni objekti u lošem stanju.

Poplave nisu zaobišle ni Tuzlanski kanton gdje je najkritičnije u Kladnju. U ovoj lokalnoj zajednici je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Značajan rast vodostaja u Kladnju je zabilježen jutros u pet sati, a dosad je poplavljeno skoro 50 objekata. Načelnik ove općine Jusuf Čavkunović je za Klix.ba kazao da se tanje usložnjava iz minute u minutu.

Kritično stanje je i u Srebreniku gdje se rijeka Tinja izlila u naselju Špionica Centar. Zbog toga je prekinuta putna komunikacija na dionici Srnice Donje – Špionica.Iz Civilne zaštite TK su istakli da su na području Srebrenika poplavljen veći broj stambenih objekata, kao i pošta, ambulanta, zdgrada mjesne zajednice i poljoprivredna zemljišta.

Rijeka Spreča se izlila na nekoliko lokaliteta. Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić je potvrdio za naš portal da su poplavljeni stambeni objekti u naselju Orahovica. Poručio je da su ekipe spremne za djelovanje ako se situacija pogorša, te je pozvao građane na oprez.

U mjestu Đurđevik se izlila rijeka Gostelja i to na dijelu magistralnog puta Tuzla – Sarajevo. Zbog toga je obustavljen saobraćaj i nije bilo značajnijih materijalnih šteta.

Na području Sapne reaktivirano je jedno klizište koje ugrožava stambeni objekt, a otežano je i saobraćanje lokalnim putevima zbog izlijevanja potoka.

Stanje na prostoru Općine Čelić u posljednja 24 sata izazvano kišnim padavina se usložnjava, a kako navode iz Kantonalne civilne zaštite, vodostaji rijeka Šibošnice i Gnjice su u porastu i prijete brzom izlivanju.

Trenutno je najpovoljina situacija na području Gradačca, a gradonačelnik Edis Dervišagić nam je rekao da i pored obilnijih kišnih padavina značajnije štete nisu nastale.

Izvor:Klix

Komentari

komentara