Od Bijeljine prema Brčkom radi se parcelacija zemljišta

Za 60 dana bit će gotova eksproprijacija zemljišta na dijelu autoputa Sarajevo – Beograd, odnosno na kraku koji ide od Bijeljine preko Tuzle do Sarajeva. Kazao je to za „Dnevni avaz“ ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović

Volume 0% 

Bez pomaka

– Od Bijeljine prema Brčkom radi se parcelacija zemljišta i prema Vukosavi i Koridoru 5C, koji će biti jedan krak, a drugi krak odnosi se na spajanje Brčkog, Tuzle i Sarajeva – govori Mitrović.

Podsjetio je da se autoput Sarajevo – Beograd gradi u dva pravca. Jedan je Sarajevo – Tuzla – Brčko – Bijeljina – Kuzmin, a drugi ide preko Višegrada odnosno Vardišta.

– Krak od Kuzmina preko Rače i Tuzle do Sarajeva se radi, ali u Srbiji. Sporazumom je definirano da Srbija radi i most na rijeci Savi na Rači i granični prijelaz koji će biti zajednički. Na drugom kraku nema značajnijih pomaka – kaže Mitrović.

Ubrzano raditi

  • Mitrović: Moramo ubrzati postupak pripreme radovaFOTO: ARHIV

Istakao je da BiH dobrim dijelom kasni s procedurama kada je u pitanju ovaj projekt. Jednostavno, kaže ministar, nije realizirano sve što je dogovoreno.

– Moramo ubrzati postupak pripreme radova. Na tom polju sada ćemo ubrzano raditi. Vrlo je bitno prije svega za BiH da se poveže s koridorima 10 i 5C – naglašava Mitrović.

Postavljamo bazu za 5G mrežu

Prokomentirao je i mogućnost uvođenja 5G mreže u našu državu, istaknuvši da to zavisi od samog projekta digitalizacije.

– Digitalizacija traje desetak godina, a završena je prva faza i sada su na redu druga i treća. U smislu tehničke specifikacije, a onako kako je predviđena od javnih RTV emitera, ona je praktično zastarjela. Mi idemo na tu varijantu da postavimo bazu za to nešto što predstoji, a to je 5G, odnosno 6G mreža. Vrlo teško je reći kada bi to bilo – kazao je Mitrović.

Mitrović je rekao i da je problem to što se u Vijeću ministara neke stvari blokiraju, a svaka blokada nanosi štetu svim građanima BiH. 

Komentari

komentara