U naselju Olovske Luke, na području općine Olovo, jučer se zbog velikih padavina izlila rijeka Stupčanica. Rafteri DVD Olovo pritekli su u pomoć lokalnom stanovništvu koje je zadesila nesreća.

Evakuisali su kućanske aparate i pomogli vlasniku kuće Hilmi Kladanjčiću da koliko, toliko sačuva prvi sprat kuće. Član DVD Olovo Rifat Imširović za N1 je kazao da ni jedan ljudski život, na sreću, nije ugrožen.

“Spašavali smo stvari iz jedne kuće. Više intervencija nismo imali, ali obišli smo sve ostale poplavljene kuće. Ljudi su na vrijeme podigli stvari na drugi sprat kuće, jer su 2014. izučili školu, kada je ovo naselje, također, zbog nevremena bilo pod vodom”, rekao nam je Imširović.

Tokom noći članovi ovog kluba su patrolirali i pratili stanje na sve tri rijeke u ovoj općini. Kako nam je potvrdio Imširović, vodostaj rijeka se danas zbog malo povoljnije vremenske prognoze smanjio, no materijalna šteta je itekako vidljiva.

Prema informacijama iz Civilne zaštite Olovo, poplavljeno je pet stambenih objekata. Od toga je u dva objekta voda zahvatila stambeni dio. Tri porodice sa sedam članova su preselile na više nivoe.

Većina putnih komunikacija je oštećena. Najviše su stradali makadamski putevi, a oštećene su i obaloutvrde na rijekama Stupčanici (Olovske Luke i Karagino Polje) i Krivaji (Solun), te poplavljeno je 11 plastenika i velike površine poljoprivrednih kultura.

Izvor:N1

Komentari

komentara