Bol koja se može osjetiti i u donjem dijelu leđa, stražnjici i nogama može utjecati na vaš način vježbanja, posao ali i hodanje ili ležanje, piše Ordinacija.hr. Zašto se javlja bol u kukovima? Kako bismo vam olakšali, donosimo 6 razloga zašto se bol u kukovima javlja ali  i provjerene načine koji će vam pomoći da si stanje olakšate.

1. Artritis Osteoartritis nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a uzrok bolesti je još uvijek nepoznat. Poznato je ipak kako je glavni uzročnik boli u kukovima. Artritis može voditi do upala zglobova i erozije hrskavice koja djeluje kao jastuk za kosti. Osim boli, artritis može uzrokovati i otežano kretanje.

2. Tendinitis Tendinitis je vrsta upale tetiva koja uzrokuje bol i osjetljivost područja oko zglobova. Vlaknasto tkivo tetive može popucati i upaliti se, najvjerojatnije zbog lakše ozljede. Kod zahvaćenog se područja javlja bol, a tetiva ne može brzo zacijeliti jer se mišić neprestano koristi. Bolovi općenito nestaju nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, ali mogu i potrajati, pogoršati se, naročito u starijih.  

3. Burzitis Pens anserine bursitis je upala burze smještene između kosti potkoljenice i hvatišta mišića natkoljenice dva do tri centimetra niže od patele s unutrašnje strane koljena. Rezultat je često ponavljajućih radnji koje utječu na oštećenje zgloba u kuku.

4. Naprezanje tetiva i mišića Stalnim ponavljanjem istih pokreta uzrokujemo naprezanje mišića i tetiva, a svako dodatno opterećenje sprječava kuk da “radi” pravilno. 

5. Puknuća labruma Radi se i pucanju prstena labruma koji djeluje kao vezivno tkivo hrskavičnoga prstena. Sportaši i oni koji ponavljaju određene pokrete imaju veći rizik od ove povrede.

6. Fraktura kuka Kako starimo, kosti postaju lomljive i osjetljive, pa je tako i veća šansa za moguće ozlijede kuka.   Shutterstock   Kako si pomoći?  Specijalisti ortopedi iz centra State Health  donose provjerne metode za smanjivanje osjećaja boli i neugode:

1) Terapija u 4 koraka Odmor: Uzmite odmor od aktivnosti koje su uzrokovale ozljedu Led: Koristite led otprilike 20 minuta bez prekida, nekoliko puta u danu. Ali ga nikako ne stavljajte direktno na kožu. Zavoji: Oni će smanjiti oticanje i mogući gubitak krvi. Koristite elastični zavoj. Podignite noge: Zapamtite da kada ležite vaš bi kuk trebao biti u višoj poziciji od srca. Taj će postupak smanjiti otok. 

2. Fizikalna terapija Terapeut vam može pokazati vježbe koje će vam pomoći da kontrolirate pokrete i ojačate mišiće koji podržavaju kukove. Vježbe poput hodanja ili plivanja mogu pomoći.

3.  Kontrola tjelesne težine Ako ste pretili, čak će i gubitak nekoliko kilograma puno pomoći kad je u pitanju smirivanje osjećaja boli.

  4. Protuupalni lijekovi Od krema do tableta –  puno je dostupnih proizvoda koji mogu pomoći. 5. Injekcije Svakako porazgovarajte s liječnikom koje vrste ove terapije postoje i koja je najbolja za vaše stanje. Ako se bol u kuku pogoršava bez obzira na to što ste poduzeli sve korake koje ste mogli kako bi si olakšali, posjetite liječnika ortopeda radi pregleda i smjernica za nastavak liječenja.   

Izvor:Vecernji

Komentari

komentara