Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog Ministarstva zdravstva, kazao je danas za N1 da se Federacija ”nema namjeru zatvarati u sistem koji je bio”, ali je ponovo pozvao građane da poštuju preporučene mjere

On je u razgovoru s reporterkom N1 Adisom Imamović naglasio da je jedino što preostaje u uvjetima rasta broja pozitivnih slučajeva – pojačan angažman inspekcija i službi koje kontrolišu poštivanje mjera.

”Očigledno većina, možda ne većina, ali manjina koja ugrožava većinu, nije svjesna i ne pridržava se mjera koje su preporučene. Jedino što preostaje je angažman inspekcija i službi koje bi to morale da kontrolišu. Pozvao bih ugostitelje i ljude iz privrede da poštuju sve mjere i da oni djeluju na svoje kolege. Nemamo namjeru zatvaratii se u sistem koji je bio, ali će se sami zatvoriti. Neki su zatvoreni. Zato što u tim institucijama imamo problem s korona virusom”, ispričao je Čerkez.

Potom je dodao da je rast broja zaraženih bio očekivan.

”Činjenica je da mi jesmo očekivali jer kad popustite mjere, u svim zemljama imamo taj porast i to nije blag porast. U mnogim zemljama to raste. Neću govoriti o drugom valu je nismo iz prvog izašli, ali imamo virus tu, imamo porast. Pozvao bih posebno starije osobe da sami sebi kroje mjere i da izlaze što manje. Da izlaze s maskama i da imaju što manje kontakta i kad imaju kontakt, da bude na distanci. Molio bih i mlađe da se odgovornije ponašaju”, dodao je.

O nošenju maske…

”Ja bih preporučio svakome da nosi masku cijelo vrijeme, da drži distancu i održava higijenu, pere ruke”, rekao je gost N1.

Ukupno su u BiH u protekla 24 sata registrovano 84 nova slučaja što je najveći broj nakon ukidanja većine mjera uvedenih na početku epidemije.

Komentari

komentara