Male hidroelektrane predstavljaju postrojenja koja proizvode izuzetno male količine električne energije, istovremeno čineći nemjerljivu ekološku štetu, naveli su

Tokom sjednice Predstavničkog doma parlamenta FBIH zastupnici su većinom glasova podržali zaključak Kluba zastupnika SDA o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.U obrazloženju prijedloga koji potpisuje predsjednik Kluba Osman Ćatić, navodi se kako se u posljednje vrijeme mnogo radi i priča o gradnji malih hidroelektrana. One su obično vezane za male vodotoke, rječice i potoke. U Bosni i Hercegovini do sada je izgrađeno više od stotinu malih hidroelektrana, a veliki broj njih je, više od 300, u raznim fazama planiranja, pripreme i gradnje, što znači da u Bosni Hercegovini neće biti ni rijeke ni potoka bez barem jedne male idroelektrane.  

Primjeri pokazuju da njihova gradnja znači i potpuno uništenje prirodnog oblika i funkcije rijeka te flore i faune riječnog ekosistema. Male hidroelektrane predstavljaju postrojenja koja proizvode izuzetno male količine električne energije, istovremeno čineći nemjerljivu ekološku štetu.

Također većinom glasova prihvaćen je i Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i (EBRD) za realizaciju Projekta gradskih prometnica Sarajevo. 

Izvor:Avaz

Komentari

komentara