6.1 C
Travnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaBiznisCijene zlata porasle blizu najviše razine u gotovo osam godina

Cijene zlata porasle blizu najviše razine u gotovo osam godina

Cijene zlata porasle su danas nadomak najviše razine u gotovo osam godina, potaknute učestalim novim slučajevima zaraze koronavirusom širom svijeta koji prigušuju nade u skori oporavak ekonomije.

Potražnju za plemenitim metalom potaknula je zabrinutost zbog učestalih novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Na fizičkom tržištu cijena unce zlata porasla je 0,6 posto, na 1.778,20 dolara, najvišu razinu od oktobra 2012. godine. Na američkom tržištu cijena zlata u terminskim ugovorima uvećana je 0,7 posto, na 1.794,30 dolara za uncu.

Potražnju za plemenitim metalom potaknula je zabrinutost zbog učestalih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tokio je izvijestio o najvećem broju novoregistriranih slučajeva zaraze tokom jednog dana od 5. maja, a Njemačka o 712 novih slučajeva.

U SAD-u broj novih slučajeva poskočio je u prošloj sedmici za 25 posto, a u Latinskoj Americi broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 premašio je 100.000, prema Reutersovim izračunima i analizi.

Vodeći američki virolog dr. Anthony Fauci kazao je jučer u Kongresu da će sljedeće dvije sedmice biti ključna za nastojanja da se održi kontrola nad širenjem virusa.

Mediji su u međuvremenu izvijestili da Europska unija razmatra mogućnost da zabrani ulazak za američke državljane prilikom otvaranja granica 1. jula.

Izvor:Hayat.ba

spot_img