Prema drevnoj kineskoj medicini i indijskoj kulturi, započnete li dan čašom tople vode, to pomaže pokretanju probavnog sistema i donosi niz blagodati za zdravlje. To se, naravno, odnosi i na topli čaj, kao i kafu, no voda definitivno ima najviše prednosti.

Pritom, naravno, napitak ne smije biti prevruć, da ne biste oštetili epitelne stanice u ustima i grlu, pa je procjena da ne bi trebao biti topliji od 45 stupnjeva. Drevni kineski dokumenti navode niz prednosti za takvu praksu. Evo za što bi to moglo biti korisno:

Potiče gubitak kilograma

Pijenje tople vode samo po sebi neće biti dovoljno za mršavljenje, ali pomaže u tom procesu. Nutricionistkinja Cara Walsh preporučuje da započnete jutro šoljom tople vode u koju ste dodali sok od limuna, jer to potiče metabolizam. Tako dajete tijelu mogućnost da sagori više kalorija tokom dana, tvrdi ona.  Konzumiranje tople vode čisti crijeva i spriječit će nadimanje te pomoći da se riješite viška vode koju možda imate.

Čisti sinuse

Svi traže kućne lijekove za začepljen nos, a vi pokušajte popiti toplu vodu ujutro. To može pomoći ublažiti neke simptome infekcije dišnih putova, kaže dr. Nesochi Okeke-Igbokwe.

Klinička ispitivanja u SAD sugeriraju da pijenje tople vode pomaže protiv začepljenog nosa brže nego kad pijete hladnu vodu, jer omekšava sluz i potiče njeno izbacivanje.

  • Temperatura tekućine koju pijemo možda može utjecati na način na koji se nosimo s nekim simptomima respiratorne infekcije – kaže spomenuti liječnik iz SAD.

Olakšanje zubima

Vaši zubi bit će vam zahvalni ako prestanete piti jako hladno i pređete na toplu vodu. – Određeni bijeli materijali za plombe stisnu se kao reakcija na hladnu vodu, što uzrokuje da se odvoje od zuba – objašnjava dr. Sanda Moldavan. 

Još jednom – voda ne smije biti prevruća, jer niti jedan ekstrem za zube nije dobar. Želite li sačuvati zube, pijte tekućinu sobne temperature, prenosi Reader’s Digest.

Bolje za probavu

Izvor:Hayat.ba

Komentari

komentara