Cilj projekta je kreirati atraktivnu stazu koja će zadržati turiste i ponuditi im nezaboravan dojam autohtone južne Hercegovine, naglasila je Jelčić

Evropska unija je odobrila 34 razvojna projekta kroz poziv EU4Business za BiH, a jedan od odobrenih projekata je i Ćiro – put svjetske baštine. Riječ je o projektu agencije REDAH, grada Mostara, Čapljine, Ravnog i Stoca.

Nevidljivo bogatstvo

– Ideja Ćiro biciklistička staza rođena je kroz projekt prekogranične suradnje već 2016. godine. Atraktivna kakva jeste, sirova i neobrađena već je privukla veliki broj zaljubljenika u biciklizam i takozvanih cikloturista. Osnovni nedostatak Ćirine staze jest nevidljivo bogatstvo za turiste. Projekt Ćiro biciklistička staza upravo rješava ovaj prepoznati problem. Ćiro biciklistička staza spaja 3 UNESCO grada: Mostar, Dubrovnik i Kotor. Na stazi je niz povijesno-kulturnih znamenitosti koje ne samo da su nepoznate turistima nego i domaćima. Cilj ovog projekta je staviti na mapu i učiniti dostupnim i pristupačnim sve znamenitosti, omogućiti tržišnu poziciju privrednicima, umjetnicima, obiteljskim gospodarstvima na stazi i povezati usluge Ćiro Heritage Traila, kazala nam je Mirna Jelčić, direktorica Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH).

Ćiro Heritage Trail, osim općina i gradova u BiH koje je dosad povezivao (Mostar, Čapljina, Ravno, Neum), sada uključuje i Stolac novim kilometrima Ćiro Heritage Traila, uz Radimlju i Boljune, nekropole sa UNESCO-ove liste.

– Fokus ovog poziva bilo je UNESCO-ovo naslijeđe, a Ćiro Heritage Trail povezuje kako gradove koji su već na listi, tako i mjesta na tentativnoj listi UNESCO-a (Mostar, Počitelj, Vjetrenica, Radimlja, Boljuni). Želja partnera u projektu Grada Čapljina, Općine Ravno i Općine Stolac, kao i partnera Kula Turist d. o. o. skupa sa REDAH-om je kreirati modernu, atraktivnu i dinamičnu stazu koja će zadržati turiste na svom području i ponuditi im nezaboravan dojam autohtone južne Hercegovine kroz kulturno-povijesni sadržaj, gastronomiju i hercegovačku gostoljubivost, naglasila je Jelčić.

Kada je u pitanju implementacija projekta, ona bi, prema njenim riječima, trebala početi već u junu, odnosno odmah nakon potpisivanja ugovora trebalo bi krenuti sa aktivnostima.

– Nositelji projekta su REDAH i općine i grad na području Ćire. Privatni partner je Kula Turist iz Počitelja. Jedna od važnih aktivnosti je uvezivanje i unapređenje usluga na stazi. To podrazumijeva, na primjer, transfer i najam bicikala, servis na stazi, dodatne aktivnosti kao što su kanu safari, ugostiteljstvo i smještaj. Ćiro će kroz razvoj svog brenda i proizvoda intenzivno obraćati pozornost na principe kružne ekonomije. Također, projekt će poticati inovacije u kreiranju i plasmanu usluga i proizvoda. U projekt pozivamo poljoprivredne proizvođače, kreativce, male poduzetnike i obiteljska gazdinstva da skupa stvaramo temelj za razvoj kvalitetnih proizvoda, naglasila je Jelčić neke od ekonomskih benefita ovog projekta.

Atraktivnost

Projekt u inicijalnoj fazi cilja zaposliti, odnosno kreirati nove poslove za 10 ljudi, odnosno 10 novih radnih mjesta.

– Uspješnošću projekta otvara se mogućnost višestrukog povećanja ovog broja, kaže Jelčić.

Dodala je i da je projekt namijenjen svim ponuditeljima usluga i proizvoda na Ćiro stazi i u njezinoj blizini da poboljšaju, standardiziraju i unaprijede kvalitet svoje ponude kako bi se u konačnici kreirala biciklistička staza koja će biti destinacija koja privlači smještajem, gastronomijom i drugim turističkim uslugama.

Izvor:Oslobođenje

Komentari

komentara