Smanjenjem broja učenika povećao bi se plan upisa za 15 odjeljenja, kaže Bešlić

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo uputio je pismo Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS u kojem traži stavljanje van snage Odluke Vlade KS od 11. juna 2020. godine koja se odnosi na Plan upisa u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo za školsku 2020./2021. godinu.

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić kazao je danas na pres-konferenciji da Prijedlog Ministarstva za Plan upisa nije prošao proceduru predviđenu zakonskim propisima.

Navodi da je Sindikat 7. maja ove godine poslao dopis Ministarstvu, u kojem traži da otvore pregovore o potpisivanju Sporazuma o broju učenika u odjeljenju.

– Naš prijedlog je bio da, uzimajući sve aspekte rada, u srednjim školama po odjeljenju imamo 22 učenika. O našem prijedlogu Ministarstvo je odgovorilo da ono stoji na stanovištu da u odjeljenju treba da budu 24 učenika. Odgovor koji smo dobili niti jednim argumentom nije pobio naše zahtjeve – kazao je Bašlić.

Navodi da je Sindikatu važno pitanje broja učenika u razredu “iz prostog razloga jer veći broj učenika otežava rad nastavnika”.

– Smanjenjem broja učenika povećao bi se plan upisa za 15 odjeljenja, ali će se i matematički  povećati broj zaposlenih za 22 radnika. Međutim, do stvarnog zaposlenja neće doći jer smo u obavezi izvršiti preraspodjelu nastavnika na nastavne časove – izjavio je Bešlić. 

Dalje navodi da je u osnovnom obrazovanju propisamo da u razredu budu 22 učenika, iako je teže raditi sa adolescentima, jer su analize pokazale da najviše odgojnih problema ima u srednjem obrazovanju.

– Sindikat neće pristati na očitu diskriminaciju koju provodi Ministarstvo prema radnicima u ustanovama srednjeg obrazovanja. U proteklom periodu povećane su plaće u osnovnom obrazovanju za određene kategorije radnika za šta je povučeno oko dva miliona KM – kazao je Bešlić.

Smatra da u Ministarstvu nisu vodili računa da je nekoliko škola u toku transformacije tj. prelaska jednog broja odjeljenja sa četvrtog na treći stepen obrazovanja, te da bi svi oni koji su bili predviđeni za četvrti stepen ostali bez radnih zadataka.

U pismu Vladi KS i Ministarstvu, odnosno premijeru Mariju Nenadiću i ministru Anisu Kriviću, Sindikat navodi da je u ostalim kantonima predviđen upis manjeg broj učenika u odnosu na KS, iako on ima najveći budžet. Zbog toga smatraju da se KS prema srednjem obrazovanju odnosi maćehinski.

Sindikat upozorava Vladu i Ministarstvo da ozbiljno shvate prijedloge i argumente te preispitaju  donesenu Odluku. U protivnom najavljuju da će iskoristiti sva sredstva sindikalne akcije kako bi ostvario cilj tj. da se Odluka donese u skladu s procedurama i da se broj učenika utvrdi u razredu prema prijedlogu Sindikata. 

Izvor:Avaz

Komentari

komentara