11.8 C
Travnik
Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaBiHRecesija neće utjecati na gradnju autoputa

Recesija neće utjecati na gradnju autoputa

Pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku izgradnje Koridora 5C. Izjavio je ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa BiH.

– Trenutno je u izgradnji 38,5 kilometara autoceste – kaže Mitrović.

Bez poteškoća

Šta je urađeno od početka godine kada je u pitanju Koridor 5C te šta se trenutno radi?

– Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o gradilištima Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, Vraca – Donja Gračanica, Klopče – Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići. U toku su i radovi prve faze na izgradnji brze ceste Prača – Goražde (tunel Hranjen) dužine 5,5 kilometara te radovi na rehabilitaciji regionalne ceste R425a na dionici Tromeđa – Zvirovići u dužini od 5,8 kilometara. Do novembra završit će se i pustiti u promet novih 11 kilometara autoputa. Radi se o dionicama Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i o dijelu dionice Donja Gračanica – Vraca. Time će biti kompletirana zaobilaznica oko Zenice.

Hoće li najavljena recesija utjecati na gradnju autoputeva u BiH?

– Ne, jer izgradnja dionica autoceste na Koridoru 5C se nastavila u punom obimu bez značajnih poteškoća do sada. Za sve dionice autoceste na Koridoru 5C koje su u izgradnji osigurani su vanjski izvori finansiranja, odnosno one se finansiraju putem kreditnog okvira zaljučenog s međunarodnim finansijskim institucijama te bespovratnim sredstvima Evropske unije.

Beograd – Sarajevo

A autocesta Sarajevo – Beograd?

– Razvoj cestovne infrastrukture u FBiH u narednom periodu će se zasnivati na projektima izgradnje novih cesta visokog ranga. Transportna strategija FBiH navodi kako FBiH, sa stanovišta saobraćajnog i geografskog povezivanja, karakterizira izražena potreba za novim modelima i ciklusima investicija.

Strateški značaj autoceste Sarajevo – Beograd za Federaciju i BiH se ogleda kroz podršku sveopćeg razvoja gravitacionog područja autoceste i cijele države, kao i razvoj prioritetnih privrednih grana, ravnomjerni regionalni razvoj, porast zaposlenosti i pozitivan utjecaj na demografski razvoj.

Autocesta će, također, omogućiti povezivanje BiH s evropskim saobraćajnim sistemom, ojačati tranzitnu ulogu BiH, doprinijeti uklanjanju uskih grla u saobraćajnoj infrastrukturi, omogućiti bolji protok ljudi i roba, povećati sigurnost saobraćaja te povećati mobilnosti stanovništva.

Naplata manja za 24,7 posto

Naplata cestarina drastično je pala. Koje su posljedice toga?

– Ukupno smanjenje prihoda od naplate cestarine u posljednja tri mjeseca (februar, mart i april) bilježi pad za 24,7 posto, što za direktnu posljedicu ima smanjenje prihoda „Autocesta FBiH“. U zavisnosti od budućih kretanja – prije svega dužine trajanja oporavka i vraćanja na nivo privrednog razvoja koji je bio prije novonastale situacije, moći će se preciznije izmjeriti utjecaj na finansiranje obaveza.

Izvor:Avaz

spot_img