SARAJEVO Javnosti se obratili Fadil Novalić, Jelka Miličević i Vjekoslav Mandić

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić kazao je danas da će se u narednom periodu dva puta dnevno obraćati javnosti.

– Redovno ćemo obavještavati građane FBiH o svemu u vezi sa pandemijom koronavirusa. U tom smislu, pored mene će uvijek biti oni koji su najrelevantniji u vezi s koronavirusom. Vlada FBiH od danas je u stalnom zasjedanju dok ne prođe vanredna situacija – kazao je Novalić.

Istaknuo je da je prošla prva noć otkad je na teritoriji FBiH uveden policijski sat.

– Moram reći da su se građani disciplinirano ponašali s obzirom na mjere koje se provode. Imali smo sjednicu Vlade FBiH i donirali smo milion maraka za pet bolnica za nabavku respiratora i druge medicinske pomoći. 

Novalić je, također, dodao da će komunalna preduzeća i dalje raditi stabilno te je, također, naglasio da će sve funkcionirati kao i do sada.

Šefica Štaba civilne zaštite FBiH i ministrica finansija Vlade FBiH Jelka Miličević kazala je da je od 16. marta Krizni štab imao sve aktivnosti o uspostavi civilne zaštite na nivou svih kantona.

– Podigli smo sve specijalizirane jedinice, osposobljeni su operativni centri civilne zaštite. Donijeli smo 30 zapovijedi. Radimo u punom kapacitetu. Još jednom pozivam sve građane da moramo zajedno raditi. Poduzmimo sve i rezultat će biti mnogo bolji i brži – kazala je Miličević.

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić kazao je da su na teritoriji FBiH testirana ukupno 342 pacijenta.

– Ukupno je 36 osoba pozitivno. Napomenuo bih da testova imamo dovoljno i da se zbog toga ne treba uznemiravati, ali bih imao potrebu reći da test može biti i lažno negativan. Trebamo testirati samo one ljude za koje doktori i epidemiolozi odrede da se trebaju testirati – kazao je Mandić.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara