Hoćemo li se zaraziti koronavirusom, ovisi o  milion stvari. Neosporno značajnu ulogu u borbi protiv virusa igra imunitet, a njega osnažuje kvalitetna prehrana. Prema tvrdnjama stručnjaka, postoje namirnice koje vam mogu pomoći da ojačate imunološki sistem. 

Voće i povrće

Kad se razbolimo, prvo čime nam se napuni kuća su limuni i narandže. Agrumi poput limuna, narandži, mandarina, grejpa, klementina i limete, izuzetno su bogati vitaminom C. Neophodan je njegov dovoljan unos hranom, jer on remeti umnožavanje virusa. Osim vitamina C, agrumi su izvor brojnih drugih antioksidansa, koji jačaju imunitet. 

Još jedan sastojak voća i povrća je vrijedan spomena. Radi se o kvercetinu – aktivnoj tvari iz luka, grožđa, agruma, paprika, paradajza i jabuka, koja pokazuje zanimljivo djelovanje protiv virusa.

Napici

Uključuje li vaša sedmična kupovina gazirana pića, hladni čaj i razne sokove neprirodne boje? Od njih vam, mora se priznati, imunitet neće procvjetati. 

S druge strane, naučnim istraživanjima pokazalo se kako i aktivne tvari zelenog čaja koče razmnožavanje virusa. Od koristi je, dokazuju to naučna istraživanja, i čaj od aronije. Njeni su plodovi bogati polifenolima, prvenstveno elagičnom kiselinom i miricetinom antivirusnog djelovanja.

Selen, željezo, prolin…

Pothranjenost i nekvalitetna prehrana, manjkava na mikronutrijentima, poput selena, povećava osjetljivost organizma i vjerovatnost za pojavu zaraze virusom. Selen, naim, kao antioksidans na više načina utječe na imunitet. Njegova nedovoljna prisutnost u organizmu rezultira promjenama strukture i funkcije epitelnih ćelija dišnog sistema, što pogoduje obolijevanju.  

Nedostatak selena u organizmu negativno se odražava na iskoristivost željeza iz hrane, a svi znamo kako anemija dovodi do pada imuniteta. Dobri izvori selena i željeza u prehrani su nemasno meso i riba. Oni, osim toga, sadrže visokovrijedne bjelančevine, u čijem su sastavu aminokiseline lizin i prolin, koje, također, doprinose antivirusnoj zaštiti.

Začini

Imunitetu nesumnjivo pomažu neprerađene i minimalno prerađene namirnice, bogate korisnim mikronutrijentima. Važan je i način njihove pripreme. I dok su gotovi dodaci jelima uveliko osiromašeni na zaštitnim tvarima, dotle ih začinske biljke sadrže u izobilju. Primjer je kurkuma s aktivnom tvari kurkuminom. Pokazalo se, naime, kako kurkumin sprečava ulazak virusa u naše ćelije. Antivirusno djelovanje pokazuju aktivne komponente i drugih začinskih biljaka, poput bijelog luka. 

Vitamin D

Pad imuniteta obično osjetimo u prvim mjesecima godine. Poklapa se to sa pražnjenjem zaliha vitamina D u organizmu. Najvećim se dijelom one pune sunčanjem, prvenstveno u toplijem dijelu godine. Vitamin D na više načina jača naš odbrambeni sistem. Potiče stvaranje antimikrobnih produkata u tijelu, koji onemogućavaju aktivnost virusa. Stoga je izuzetno važno pravovremeno se snabdjeti vitaminom D. Ako smo još i tjelesno aktivni, korist je višestruka. 

Jelovnik za jačanje imuniteta

Obrok na tašte: čaj i grejp. 

Doručak: zobene pahuljice s jogurtom i bananom.

Užina: kivi.

Ručak: teleća juha sa povrćem, kuhana teletina, restovani krompir, salata od zelene salate, radiča i potočarke, začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom.

Užina: jabuka.

Večera: prženo jaje, polutvrdi sir, salata od kiselog kupusa, začinjena maslinovim uljem, bijelim lukom, biberom i crvenom paprikom, raženi hljeb.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara