Pismo namjere Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom kreditnom aranžmanu stiglo je bh. vlastima, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se pismo usvoji na Fiskalnom vijeću BiH i potom pošalje u Washington na odobrenje.

– To bi trebalo biti završeno sljedećeg tjedna, i u tom slučaju možemo očekivati da sredstva budu operativna već u svibnju – kazao je Tegeltija.

Tegeltija je potvrdio da je riječ o aranžmanu vrijednom 160 milijuna eura, odnosno 320 milijuna KM.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o standby aranžmanu kojim Međunarodni monetarni fond odobrava žurne zajmove državama članicama pod veoma povoljnim uvjetima kako bi prevladala kratkoročne ciklične probleme u platnoj bilanci, prenosi Avaz.ba

Standby aranžmani u pravilu se potpisuju na razdoblje od 1 do 2 godine, a vrijeme otplate kreće se od 2 do 5 godina. Zajam se odobrava uz kamatu od 0,7 posto na godišnjoj razini.

Inače, javna zaduženost Bosne i Hercegovine trenutno iznosi oko 11 milijardi KM, od čega je vanjski dug oko 8,2 milijarde KM, dok je unutarnji dug oko 2,9 milijardi maraka./HMS/

Komentari

komentara