9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHPolicija nije našla 50 građana koji su trebali biti u samoizolaciji

Policija nije našla 50 građana koji su trebali biti u samoizolaciji

Policija kontroliše sve one koji su pod zdravstvenim nadzorom, ali za sada nije poznato kakve će sankcije snositi oni koji ne poštuju naredbe

U Tuzlanskom kantonu na snazi je stanje nesreće. Kantonalni krizni štab izdao je naredbu zatvaranja svih objekata osim marketa, apoteka, pekara i benzinskih pumpi, koje će raditi do 18.00 sati. Zaraženih korona virusom u ovom kantonu nema. Rezultati testiranja 26 osoba bili su negativni, a u samoizolaciji je 1.500 osoba, piše N1.

Policija kontroliše sve one koji su pod zdravstvenim nadzorom, ali za sada nije poznato kakve će sankcije snositi oni koji ne poštuju naredbe.

U ovom kantonu zabranjena su sva javna okupljanja pa čak i u parkovima i na bilo kojoj javnoj površini. Ne rade restorani, kafići, tržni centri, frizerski saloni.

Do sada je određena samoizolacija za 1.500 građana u Tuzlanskom kantonu koji su došli iz inostranstva. Međutim, mjere zaštite moraju se poduzeti i u kući.

“Te osobe imaju ukućane. Ukoliko ukućani nisu boravili u inostranstvu, oni se mogu normalno ponašati. Ići na posao, raditi sve. S tim da te osobe koje su stavljene u kućnu izolaciju, treba odvojiti u zasebnu prostoriju. U zajedničkim prostorijama pojačati dezinfekciju i čišćenje, da imaju poseban pribor za jelo. Ako komuniciraju u zajedničkim prostorijama da nose maske”, kaže Jasmina Brkić Džambić, Zavod za javno zdravstvo TK.

Policija je posljednjih dana kontrolisala 600 građana u samoizolaciji. Nije našla pedesetoro njih na prijavljenim adresama, a 25 ih napustilo je BiH. Policija prati i društvene mreže i poštivanje naredbi.

“Svakako da policija postupa shodno nadležnostima. Prate se sve izjave. Također, sami građani vrše prijavljivanje lica koja ne poštuju izrečene mjere izolacije. Shodno nadležnostima, postupa policija i obavještava krizne štabove”, navodi Amra Kapidžić, Policijska uprava MUP-a TK.

Krizni štab je izdao naredbu savjetima mjesnih zajednica da prate kretanja stanovnika u izolaciji i da prijave nadležnima. Obavezne su dezinfekcije zgrada, ustanova ali i gradskog prijevoza.

Međunarodni aerodrom Tuzla imao je letove za 16 destinacija u nekoliko zemalja.

Međutim, Wizzair je odlučio otkazati do 3. aprila sve letove dok se situacija sa korona virusom ne smiri, kako u BiH, tako i regiji i svijetu.

Izvor:Fokus

spot_img