12 C
Travnik
Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaBiHDanas je Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine

Danas je Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine

Građani Bosne i Hercegovine su se prije 27 godina opredijelili za neovisnu državu. Od tada se 1. ožujka obilježava kao Dan neovisnosti BiH, a ovaj datum se smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj povijesti BiH.

Referendum za neovisnost je održan 1992. godine.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i neovisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto je glasalo za neovisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. ožujka 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Parlament je 28. veljače 1995. godine donio odluku da se 1. ožujka slavi kao Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine. Europska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan.

Prethodno je Zakon o 1. ožujka donijela Skupština RBiH, 28. veljače 1995. No, na osnovu ovog akta, danas se Dan neovisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije BiH, odnosno u Federaciji BiH.

S obzirom da je danas nedjelja, a imajući u vidu značaj ovog državnog praznika, Vlada FBiH donijela je Odluku o proglašenju 2. ožujka 2020. godine neradnim danom u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj je radni dan.

Izvor: Drukčiji

spot_img