Vjenčanje za neke je najsretniji dan u životu, ali istovremeno i najstresniji. Ovo drugo posebno dolazi do izražaja sada, kada se vodi borba s pandemijom koronavirusa. Međutim, ni to ne sprečava mladence u BiH da stanu na ludi kamen

Propisane mjere

Edina Ičindić iz sarajevske Općine Ilidža za „Dnevni avaz“ je kazala da se i, pored pandemije i mjera koje su donesene na nivou FBiH, vjenčanja i dalje održavaju, te da nema naznaka da će se to u skorije vrijeme promijeniti. 

– U narednom periodu ima mnogo zakazanih vjenčanja srijedom i subotom, s obzirom na to da su tada besplatna. Kao što je poznato, vjenčanja po restoranima su obustavljena – kaže Ičindić.

Ističe da je samo u proteklu subotu bilo šest vjenčanja.

– Već za srijedu najavljena su dva, a u iduću subotu imamo ih devet. Zanimljivo je da imamo najavu vjenčanja gdje je mladoženji 80, a mladenki 65 godina. Pošto im je zabranjen izlazak, pozvali su matičara da ih vjenča kod kuće. Kada je u pitanju procedura, kod matičara prvo ulaze mladenci, a kasnije kumovi. Poštuju se propisane mjere i udaljenost, a cijeli prostor se dezinficira – pojašnjava Ičindić.

Držanje distance

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao nam je da ni kod njih nisu odgođene ove aktivnosti, osim ako ne dobiju takvu naredbu. 

– Na vjenčanjima su prisutni matičar, kumovi i mladenci. A ovi ostali čekaju van sale – kaže Koldžo.

U Općini Centar Sarajevo u narednih deset dana zakazano je čak 25 vjenčanja. 

Kako je za „Avaz“ potvrdio načelnik Nedžad Ajnadžić, samo 4. aprila planirano je sklapanje 15 brakova, a i oni se pridržavaju propisanih mjera, pa mogu prisustvovati samo mladenci s dva svjedoka, uz obavezno držanje distance.

  • Ajnadžić: Svi se dezinficirajuFOTO: ARHIV

Prilikom ulaska u zgradu Općine svako prolazi mjere dezinfekcije.

Bez otkazivanja u Mostaru

Sva vjenčanja u Mostaru i dalje se obavljaju prema zakazanom rasporedu, ali isključivo unutar službenih prostorija Grada Mostara i uz minimalan broj učesnika, kako je odlučeno 16. marta. 

– Uz mladence, vjenčanju mogu prisustvovati samo kumovi, odnosno, dva svjedoka, a do sada nismo imali nijedan slučaj otkazivanja – kazala nam je Azra Batlak, šefica Službe za opću upravu Grada Mostara.

Bit će i otkazivanja vjenčanja, jer brojni mladenci se odlučuju za pomjeranje datuma za ljeto, najviše zbog činjenice da sada ne mogu organizirati proslavu.

U TK bilo kršenja

Vjenčanja na području Tuzlanskog kantona nisu otkazana, ali su izdate preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK da im mogu prisustvovati mladenci, svjedoci i matičar, kaže dr. Amela Mujanović iz Kriznog štaba.  

Za provođenje odluke zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a, prema našim saznanjima, bilo je slučajeva kada preporuka Kriznog štaba nije poštivana.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara