9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaMagazinZašto su osvježivači zraka štetni za zdravlje?

Zašto su osvježivači zraka štetni za zdravlje?

Osvježivači zraka su proizvodi koji ispuštaju miris u prostor kako bi “osvježili zrak”. Ipak, osvježivači zraka mogu biti štetni za zdravlje te mogu proizvesti tegobe kao što su migrenske glavobolje i poteškoće s disanjem, piše večernji.


Unastavku saznajte utjecaj osvježivača zraka na zdravlje, na koje sastojke treba pripaziti i koje prirodne alternative možete pronaći i napraviti.

Utjecaj osvježivača zraka na zdravlje

Osvježivači zraka mogu biti itekako štetni za zdravlje. Članak objavljen 2017. godine u časopisu Building and Environment upozorava da i minimalno izlaganje osvježivačima zraka može uzrokovati:

-migrenske glavobolje,

-poteškoće s disanjem,

-napade astme,

-dermatitis,

-proljev u dojenčadi,

-neurološke probleme.

Doticaj osvježivača zraka s kožom može izazvati svrbež i crvenilo.

Naravno, ovi učinci ovise o vrsti osvježivača zraka i prisutnosti štetnih sastojaka. O štetnim sastojcima koji se nalaze u osvježivačima zraka saznajte u nastavku.

Na koje sastojke treba pripaziti?

Proizvođači osvježivača zraka najčešće nisu dužni deklarirati sve sastojke u proizvodu. Ipak, obavezno pročitajte deklaraciju prije kupovine. Jedan od sastojaka koji se smatra najštetnijim jest grupa spojeva pod nazivom ftalati.

Ftalati se nalaze u različitim proizvodima, kao što su parfemi i osvježivači zraka. Smatra se da su neki povezani sa smanjenom proizvodnjom testosterona i reproduktivnim abnormalnostima.

Studija objavljena 2007. godine u časopisu Natural Resources Defense Council. Clearing the Air, NRDC Issue Paper testirala je udio ftalata u osvježivačima zraka. Rezultati su pokazali da je 86% (12 od 14) testiranih osvježivača zraka sadržavalo male, umjerene ili velike količine ftalata. Cijeli članak možete pročitati na portalu Kreni Zdravo.

spot_img